LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
FIRST-TAC projekt

Policijski službenici iz četiri zemlje učili o primjeni sredstava prisile i pružanju prve pomoći

Projekt omogućuje i razmjenu iskustava i usklađivanje standarda među policijskim službama različitih zemalja.

Projekt omogućuje i razmjenu iskustava i usklađivanje standarda među policijskim službama različitih zemalja.

Policijski službenici iz Bosne i Hercegovine, Litve, Poljske i Hrvatske sudjelovali su od 6. do 10. svibnja 2024. godine u prvoj pilot obuci u sklopu Erasmus+ projekta FIRST-TAC. Ovaj projekt vrijedan 250 000 eura ima za cilj zajedničko izrađivanje programa usavršavanja u području primjene sredstava prisile i taktičke medicine, piše na stranici MUP-a.

Tijekom proteklih osam mjeseci stručnjaci su radili na pripremi obuke, koja se sastoji od online učenja i petodnevne praktične obuke. Program obuke obuhvaćao je samostalno online učenje koje uključuje proučavanje materijala na sustavu e-obrazovanja Policijske akademije, provjeru razumijevanja kroz kvizove te praktičnu petodnevnu obuku uživo.

Preminuo maloljetnik kojega je na električnom romobilu neki dan udario auto



Na praktičnom dijelu obuke polaznici su imali priliku osvježiti i usavršiti svoja teorijska znanja kroz složene vježbe i situacije koje simuliraju stvarne policijske interakcije. Ova obuka omogućuje policijskim službenicima stjecanje vještina i znanja potrebnih za primjenu sredstava prisile i pružanje prve pomoći u različitim situacijama.

Maloljetnik vozio automobil u Vinkovcima – kolika je odgovornost roditelja?


Osim toga, projekt omogućuje razmjenu iskustava i usklađivanje standarda među policijskim službama različitih zemalja. Tijekom obuke, instruktori su isti stručnjaci koji su sudjelovali u razvoju programa, a kao polaznici pozvani su regionalni instruktori iz zemalja partnera.

Na otvorenju obuke sudionicima su se obratili načelnik Policijske akademije Josip Ćelić i njegova zamjenica Mirjana Abramović, istaknuvši važnost ovakvih projekata za unaprjeđenje policijskih praksi i standardizaciju postupanja službenika. Projekt planira još tri pilot obuke u partnerskim institucijama kako bi program bio što bolji i prilagođen potrebama policijskih službenika iz različitih zemalja. Ova inicijativa doprinosi jačanju suradnje i povećanju sigurnosti u europskim policijskim snagama.

IZVOR: MUP, POLICIJSKA AKADEMIJA
FOTO: MUP, POLICIJSKA AKADEMIJA