LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
(Ne)sigurnost na internetu

Policija upozorava: Zaprimljeno je više prijava o pokušajima prevare preko e-pošte

– Molimo građane da ne odgovaraju na takve poruke te da ažuriraju lozinke za pristup elektroničkoj pošti. – poručili su iz Ravnateljstva policije.

– Molimo građane da ne odgovaraju na takve poruke te da ažuriraju lozinke za pristup elektroničkoj pošti. – poručili su iz Ravnateljstva policije.

Ravnateljstvo policije izvijestilo je da je u posljednje vrijeme zaprimljeno više prijava građana o sumnjivoj elektroničkoj pošti. Naime, nepoznate osobe ucjenjuju ih navodeći kako su na njihova računala ili mobilne telefone instalirali zloćudne računalne programe (malware) preko kojih su ostvarili pristup njihovim osobnim podacima  – traže ih 1500 eura u bitcoinima kako navedene podatke ne bi javno objavili.

– Molimo građane da ne odgovaraju na takve poruke te da ažuriraju lozinke za pristup elektroničkoj pošti. Savjetujemo da nikome ne daju svoje korisničke podatke i lozinke niti ih upisuju na sumnjivim internetskim stranicama. Ako su to učinili, potrebno je odmah promijeniti lozinku koja se odnosi na određeni korisnički račun. Ako identičnu lozinku koriste i za druge korisničke račune i internetske usluge, potrebno je odmah promijeniti i te lozinke – poručili su iz policije.

Dodatne informacije o oblicima internetskih prijevara kao i savjeti kako se zaštiti objavljeni su na službenim stranicama Ravnateljstva policije te na YouTube kanalu
FOTO: UNSPLASH