LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Povećan broj prijevara

Policija upozorava: budite oprezni pri ulaganju u kriptovalute

Policija upozorava građane, osobito starije, na oprez pri ulaganju u kriptovalute zbog učestalih prijevara u kojima nepoznate osobe obećavaju brzu zaradu i traže osobne ili bankovne podatke.

Policija upozorava građane, osobito starije, na oprez pri ulaganju u kriptovalute zbog učestalih prijevara u kojima nepoznate osobe obećavaju brzu zaradu i traže osobne ili bankovne podatke.

Policija je sve više zatrpana prijavama građana koji su postali žrtve prijevara vezanih uz ulaganja u kriptovalute. Posebno su ranjive osobe starije dobi, koje preko telefona i interneta dolaze u kontakt s nepoznatim osobama koje im obećavaju brzu zaradu. Nedavni slučaj iz Krka, u kojem je 80-godišnja žena ostala bez 6500 eura, pokazuje koliko je važno biti oprezan.
 

Kako dolazi do prijevare?


Prevaranti često koriste telefonske pozive ili poruke kako bi uvjerili žrtvu u sigurnost ulaganja u kriptovalute, obećavajući visoke prinose u kratkom vremenskom razdoblju. U slučaju starije žene s Krka, nepoznata muška osoba nagovorila ju je da uloži novac, uz obećanja o velikoj zaradi. No, umjesto zarade, žrtva je na kraju primijetila nedozvoljene transakcije na svom računu.

U Vinkovcima mladić prevaren preko društvene mreže, nasanjkali ga, a onda mu i prijetili


 

Upozorenje stručnjaka


Kriptovalute su izuzetno rizično ulaganje, osobito za one koji nemaju iskustva s financijskim tržištima. Građani se pozivaju da se prije bilo kakvog ulaganja konzultiraju s ovlaštenim financijskim stručnjacima. U suprotnom, rizik od prijevara ili hakerskih napada značajno raste. Stručnjaci napominju da su takve prijevare često usmjerene na one koji traže brzu i jednostavnu zaradu.
 

Prepoznajte znakove opasnosti


Policija kaznila vozače zbog alkohola, brzine i drugih prekršaja tijekom vikend akcije


Jedan od ključnih znakova prijevare je kada nepoznate osobe obećavaju nerealno visoke prinose u kratkom vremenu. Ako vam nude investicijske prilike i traže pristup vašim bankovnim podacima ili osobnim dokumentima, to je jasan znak da trebate prekinuti komunikaciju. Nikada ne dijelite svoje osobne podatke, zaporke internetskog bankarstva ili brojeve kartica s nepoznatim osobama.
 

Što učiniti u slučaju sumnje?


Ako sumnjate da ste postali žrtva prijevare, MUP poziva građane da odmah prijave svaki sumnjivi poziv ili komunikaciju na broj 192. Također, važno je redovito provjeravati stanje računa i zaštititi se od mogućih nedozvoljenih transakcija. Posebno se apelira na starije osobe da budu izuzetno oprezne kada im nepoznati pojedinci nude brze financijske dobitke.
IZVOR: MUP
FOTO: PEXELS