LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Bogat program

Pokret nesvrstanih u fokusu šesnaeste manifestacije „Moje, tvoje, naše”

Održava se povodom šezdesete godišnjice osnivačke konferencije, a donosi nam izložbeni program, filmski program i znanstvenu konferenciju.

Održava se povodom šezdesete godišnjice osnivačke konferencije, a donosi nam izložbeni program, filmski program i znanstvenu konferenciju.

U mjesecu u kojem se obilježava šezdeseta obljetnica njegovog utemeljenja, šesnaesto izdanje interdisciplinarnog festivala Moje, tvoje, naše bavit će se temom Pokreta nesvrstanih. Manifestaciju organiziraju riječka udruga Drugo more, Institut za povijest umjetnosti iz Zagreba i ljubljanska Moderna galerija, a program će se sastojati od izložbenog, konferencijskog i filmskog dijela.

Osnovan u rujnu 1961. godine na konferenciji u Beogradu kao transnacionalni politički projekt i koalicija malih i srednjih država, uglavnom bivših kolonija i zemalja u razvoju s globalnog Juga ili Trećeg svijeta, Pokret nesvrstanih predstavljao je prvi veliki poremećaj na mapi Hladnog rata, tragajući za alternativnim političkim savezima i „alternativnom mondijalizacijom”.

Na izložbi Južna sazviježđa: poetike nesvrstanih (Napisati revolucionarnu pjesmu nije dovoljno) kustosice Bojane Piškur (Moderna galerija, Ljubljana), od 24. rujna do 15. listopada u Galeriji Filodrammatica bit će prikazani radovi autora Dana Acostioaeija, Nike Autor, Đorđa Balmazovića, Ferenca Grófa, Ibre Hasanovića, Dubravke Sekulić, Hyun-Suk Seoa i Mile Turajlić, uz odabrane arhivske materijale Pokreta nesvrstanih i kartografiju međunarodne kulturne suradnje SFR Jugoslavije sa zemljama u razvoju.

Međunarodna konferencija Towards a Conjuctural Political Economy of Non-Alignment and Cultural Politics održat će se od 27. do 29. rujna u velikoj dvorani Filodrammatice, s naglaskom na veze Pokreta nesvrstanih i politika dekolonizacije i kulturne razmjene.

Po završetku konferencijskog dijela programa, 27. i 28. rujna održat će se i filmski program selektorice Ljiljane Kolešnik (Institut za povijest umjetnosti, Zagreb), na temu Pokreta nesvrstanih i borbe protiv kolonijalizma. U sklopu programa prikazat će se filmovi Algeria: Women at War Parmindera Vira (1992), Measures of Distance Mone Hatoum (1988) i Concerning Violence Görana Olssona (2014).

Ulaz na sve programe besplatan je. Detaljan program i raspored događanja potražite na mrežnim stranicama Drugog mora.

FOTO: DRUGO MORE