LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Školstvo u vrijeme koronavirusa

Pokrenuta peticija za ukidanje državne mature; studenti je ismijali

Srednjoškolci zbog problematične školske godine žele ukidanje državne mature, zbog čega je pokrenuta i peticija. Studenti inicijativu smatraju nezrelom i neozbiljnom.

Srednjoškolci zbog problematične školske godine žele ukidanje državne mature, zbog čega je pokrenuta i peticija. Studenti inicijativu smatraju nezrelom i neozbiljnom.

Gotovo od početka školske godine nastava se ne odvija po planu i na uobičajen način. Nakon štrajka koji se odvijao u prvome polugodištu, odnosno u zimskome semestru, sada se dogodila pandemija koronavirusa, nakon čega je uslijedio i potres pa se učenici još jednom suočavaju s problemom prisustvovanja nastavi i svladavanja nastavnoga gradiva. Sve skupa ima značajan utjecaj i na održavanje državne mature koja za sada još uvijek nije otkazana, što je dovelo do pokretanja peticije za ukidanje državne mature 2019/2020.


Peticija već sada broji preko 5000 potpisa, a njezina inicijatorica Ivana Lovasić poziva ministricu Divjak da donese odluku koju je donijela Velika Britanija, odnosno da se ove godine ukine državna matura. 

Pokretačica peticije navodi da online nastava nije adekvatna zamjena za održavanje nastave, niti smatra da je izvedivo krenuti s maturom već 16. svibnja. Međutim, u peticiji se ne navodi koji bi onda bili kriteriji za upis određenog studija, a do ovoga trenutka nismo dobili odgovor spomenute pokretačice.

Na Facebook grupi Studentskog doma Stjepan Radić također je osvanuo poziv za potpisivanje ove peticije, no studenti, čini se, tom idejom nisu bili impresionirani. Naime, upoznati sa studentskim životom i studijem, svjesni su da si gotovo uvijek prepušten sebi i svojoj snalažljivosti, kako tijekom samih predavanja tako i kada na red dođu ispitni rokovi. Svjesni su, također, da će se i oni namučiti kada nakon online nastave na red dođu ljetni ispitni rokovi pa smatraju postupak pokretanja ove peticije nezrelim i neozbiljnim.


O državnoj maturi prethodno se oglasilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje ima u planu nekoliko opcija kada je u pitanju njezino održavanje, no o tome će, kaže, pravodobno obavijestiti javnost: 

– Što se tiče održavanja ispita državne mature, očito je da postoje neki logistički izazovi po pitanju kreiranja ispita, njihove distribucije te same provedbe, na čemu Ministarstvo znanosti i obrazovanja intenzivno radi kako bi se iznašla najbolja rješenja. Trenutno su u razradi tri do četiri moguća scenarija, a u kontaktu smo i s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja koje će nam dati podatke o vremenskim okvirima koji su im potrebni za sve prethodno navede logističke izazove kako bismo ustanovili koji su scenariji najbolji.

Osvrnuli su se i na aktualnu nastavu na daljinu pri čemu ističu da su svjesni da se učenici, studenti i nastavnici još uvijek prilagođavaju novom načinu rada, unatoč uspostavljanju stabilnog sustava učenja i poučavanja na daljinu. 


– Ovaj tjedan Ministarstvo će svim osnovnim i srednjim školama, ali i učenicima te njihovim roditeljima i skrbnicima, u Republici Hrvatskoj uputiti novu preporuku za organizaciju nastavnog dana, a već početkom travnja prema školama će ići i upute po pitanju vrednovanja i ocjenjivanja učenika tijekom izvođenja nastave na daljinu. – rekli su iz Ministarstva. 

Za sada nije poznato mišljenje Ministarstva o spornoj anketi, ali prema njihovim riječima i sve bližem datumu održavanja prvog ispita, odnosno eseja, uskoro bi se mogli doznati detalji o održavanju ovogodišnje državne mature.

FOTO: PIXABAY