LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pomoć u najtežim trenucima

Pokrenut projekt koji će učenicima omogućiti besplatne instrukcije u sljedeća dva tjedna

Nakon prekida nastave u školama učenici će ju pratiti od kuće. Kako bi im se pomoglo u svladavanju gradiva, pokrenut je projekt Pomoć hrvatskom školstvu pogođenim koronavirusom. Riječ je o platformi na kojoj će učenici dobivati besplatne instrukcije i pomoć.

Nakon prekida nastave u školama učenici će ju pratiti od kuće. Kako bi im se pomoglo u svladavanju gradiva, pokrenut je projekt Pomoć hrvatskom školstvu pogođenim koronavirusom. Riječ je o platformi na kojoj će učenici dobivati besplatne instrukcije i pomoć.

Iz sata u sat mijenja se situacija do koje je dovelo širenje koronavirusa. Zdravstveni djelatnici predano obavljaju svoj posao, vlasti prate razvoj situacije i u skladu s tim donose odluke. Poznato je svima kako je jedna od tih prekid održavanja nastave u svim hrvatskim školama i na fakultetima. Dva će tjedna učenici raditi od kuće uz pomoć online nastave i one koja će se prenositi na televiziji.

Svjesna težine dvotjednog prekida nastave, ali i važnosti da učenici za to vrijeme što kvalitetnije obrade školsko gradivo, jedna je skupina ljudi odlučila dati najviše što može kako bi pomogli školarcima i njihovim roditeljima. Naime, riječ je o projektu Pomoć hrvatskom školstvu pogođenim koronavirusom na kojem će učenicima biti dostupne besplatne instrukcije. Angažirali su stoga prijatelje, poznanike, studente, nastavnike i stručnjake iz pojedinog područja koji će svojim znanjima pomoći učenicima u svladavanju novog gradiva, a mi smo od anonimnog organizatora saznali detalje o projektu:

– Ideja je proizašla od jedne osobe, a zatim je preko noći došlo do ogromne reakcije od strane drugih korisnika i sve je ostalo povijest. Stoga se može zaključiti, iako je krenulo od jedne osobe, da se ujedno dogodio i brainstorming drugih osoba.

Učenici i roditelji im se mogu obratiti na platformi pod nazivom Slack na kojoj instruktori iz svakog predmeta imaju svoje mjesto, a u kratkom je videu objašnjeno kao se platforma koristi.

Projekt je do sada okupio 40 volontera te ističu kako su time uspjeli pokriti sva područja koja osnovnoškolci i srednjoškolci proučavaju. Pozivaju sve koji su zainteresirani za volontiranje da se jave na njihovu Facebook stranicu na kojoj će dobiti daljnje upute. Uvjeti za volontere za sada ne postoje, važna je samo dobra volja, ističe organizator:

– Trenutno nemamo nikakvih uvjeta, bitna je dobra volja, nesebičnost i sat vremena viška u danu. Volonteri će pokušati odgovoriti na sva roditeljska i učenička pitanja, a daljnja komunikacija će onda ovisiti o samim roditeljima.

Saznali smo i kako platforma nije zamišljena da nastavi s radom nakon povratka učenika u školske klupe, ali da to ne mora značiti kraj suradnje učenika i instruktora

– Kada se stanje normalizira, odnosno kada počne redovna nastava, našim volonterima ćemo dati potpunu slobodu. Mogu ostati na platformi i pokušavati dalje pomagati sasvim besplatno ili će u dogovoru s roditeljima odrediti svoju privatnu cijenu i zatim dalje na taj način raditi/komunicirati/zarađivati. Važno je napomenuti da većina volontera ujedno do sada držala instrukcije i za to je bila plaćena, ali su svoju nesebičnost pokazali činjenicom da su spremni odreći se džeparca u ovim teškim situacijama. Veliko im hvala za to.

Na kraju samo možemo pohvaliti ovu inicijativu, sve koji su joj se pridružili i one koji će to tek učiniti. Zahvaljujemo i svakom pojedincu koji se u ovim trenucima ponaša odgovorno i daje sve što može da zaštiti ljude oko sebe i pruži im potrebnu pomoć. Potičemo sve da se nastave tako ponašati jer to je jedini put kojim ćemo sigurni, zadovoljni i zdravi izići iz trenutne situacije.
FOTO: FACEBOOK / SCREENSHOT