LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Digitalna platforma HFS-a

Pokrenut program filmskog obrazovanja za učenike diljem Hrvatske

– Namjera je projekta potaknuti ravnomjeran razvoj filmske pismenosti na području cijele Hrvatske i razviti sustav koji će filmsku umjetnost približiti školama, neovisno o njihovoj geografskoj lokaciji. – istaknula je voditeljica revijskih i obrazovnih programa HFS-a.

– Namjera je projekta potaknuti ravnomjeran razvoj filmske pismenosti na području cijele Hrvatske i razviti sustav koji će filmsku umjetnost približiti školama, neovisno o njihovoj geografskoj lokaciji. – istaknula je voditeljica revijskih i obrazovnih programa HFS-a.

Hrvatski filmski savez pokrenuo je digitalnu platformu kojom Filmsku naSTAVu dovodi u sve hrvatske osnovne i srednje škole. Riječ je o interaktivnom programu filmskog obrazovanja. 

– Program je namijenjen djeci i mladima te njihovim nastavnicima. Svi oni imaju priliku u svojim učionicama pogledati raznovrsna nagrađivana filmska djela mladih autora, prikazana u okviru Revije hrvatskoga filmskog stvaralaštva djece te Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala. Filmovi su birani prema estetskoj vrijednosti, ali i primjerenosti dobi učenika. Gledanjem i pomnijim analiziranjem uradaka svojih vršnjaka, sudionici Filmske naSTAVe i sami dobivaju poticaj za bavljenje filmom. 
Platforma omogućuje učenicima i nastavnicima aktivno sudjelovanje u kreativnom nastavnom procesu, nastavnicima pruža unaprijed oblikovana pitanja za vođenu diskusiju, a dostupna je na poveznici filmskanastava.hfs.hr i besplatna je za korištenje. – poručuju iz Hrvatskog filmskog saveza.

Aktivnostima na platformi, dodaju, stječe se temeljno filmološko znanje (od teorije do povijesti filma), filmska pismenost i razvija se razumijevanje filmskog jezika. Valja napomenuti i kako je program utemeljen na metodici nastave filma te je nastao prema idejama i višegodišnjoj praksi njegovih voditeljica Ane Đorđić, prof, i doc. art. Jelene Modrić te na poticaj Vere Robić Škarice, tadašnje predsjednice HFS-a. 

– Namjera je projekta potaknuti ravnomjerni razvoj filmske pismenosti na području cijele Hrvatske i razviti sustav koji će filmsku umjetnost približiti školama, neovisno o njihovoj geografskoj lokaciji. Poseban je fokus na školama koje nisu u mogućnosti sudjelovati u redovitim programima HFS-a poput Škole medijske kulture dr. Ante Peterlić, Filmskih radionica za djecu i mlade u Kraljevici, Obrazovnih programa u kinu Tuškanac te Filmske naSTAVe u gostima ili u kinu Tuškanac. Ovaj projekt pridonosi razvijanju kompetencija mladih ljudi, a nastavnici se stručno usavršavaju u području koje je nedovoljno zastupljeno, kako u nastavi tako i u programu stručnih usavršavanja te time postaju konkurentniji na tržištu rada, a i otvaraju im se nove mogućnosti za rad s djecom i mladima. Zasad imamo zaista pozitivan feedback učitelja i djece koji su već uključeni u projekt. – izjavila je Sanja Zanki Pejić, voditeljica revijskih i obrazovnih programa Hrvatskoga filmskog saveza.

Program se održava uz financijsku potporu Hrvatske zajednice tehničke kulture i Ministarstva kulture. 

FOTO: PIXABAY