LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Javni poziv kreativcima

Pokrenut "Komadić Zagreba", projekt stvaranja kolekcije autentičnih suvenira

Traže se pripadnici zagrebačke kreativne zajednice za osmišljavanje i stvaranje autentičnih zagrebačkih suvenira čime će se povećati vidljivost grada na europskom nivou.

Traže se pripadnici zagrebačke kreativne zajednice za osmišljavanje i stvaranje autentičnih zagrebačkih suvenira čime će se povećati vidljivost grada na europskom nivou.

Komadić Zagreba projekt je posvećen otkrivanju novih načina mišljenja i stvaranja autentičnih zagrebačkih suvenira. Premijerno će se predstaviti u sklopu nadolazećeg izdanja festivala Design District Zagreb koji će se održati od 13. do 18. lipnja 2017.

U partnerstvu s Turističkom zajednicom grada Zagreba, neprofitno udruženje Dizajn centar Zagreb (DCZ) otvorilo je javni poziv za prijedloge novih zagrebačkih suvenira. Organizatori su u potrazi za novim načinima mišljenja i stvaranja autentičnih proizvoda, uz pomoć interdisciplinarnog pristupa karakterističnog za dizajn. Projekt stremi stvaranju prve sustavne kolekcije dizajniranih suvenira Zagreba koja će kontinuirano rasti i obnavljati se periodično preko budućih javnih poziva.

Projektom se želi postići participativna izgradnja kolekcije vođene stručnim kriterijima te inspirirane dobrim praksama u području. Cilj je doprinijeti čvršćem povezivanju cijele zajednice zainteresirane za inovativnu i suvremenu, vizualnu i materijalnu komunikaciju duha i karaktera grada s lokalnim proizvođačima i poduzetnicima u turizmu.

Njime se pokušava značajno doprinijeti učvršćivanju suradnje između različitih struka prema kojima je dizajn upućen zbog svoje interdisciplinarne prirode, kao i začeti stvaranje korpusa znanja o fenomenu suvenira u zagrebačkom kontekstu. Kao svježi vid turističke promocije Zagreba, projekt cilja na daljnje povećanje vidljivosti grada na europskom nivou, otvarajući nove kanale komunikacije te donoseći nove posebnosti u autohtonoj lokalnoj materijalnoj i duhovnoj kulturi.

Javni poziv namijenjen je profesionalnim dizajnerima, studentima dizajna, primijenjenim umjetnicima, obrtnicima i svim drugim proizvođačima materijalne kulture koji stvaraju u Zagrebu i u najširem smislu pripadaju lokalnoj kreativnoj zajednici. Nagradni fond iznosi 43 000 kn i raspodijeljen je na tri nagrade i sedam priznanja.

FOTO: DIZAJN CENTAR ZAGREB