LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Društveno poduzetništvo

Pokreni nešto svoje: Najboljim projektima po 72 tisuće kn, dosad dodijeljeno gotovo milijun

Razvojni program Pokreni nešto svoje namijenjen je poduzetnicima početnicima i mikro poduzećima te odgovara na njihove potrebe o početku i razvoju poslovanja. Tijekom dosadašnja dva izdanja dodijeljeno je gotovo milijun kuna za 13 uspješnih poduzetničkih projekata, a ovog će se puta poduprijeti 7 projekata s 504 000 kuna.

Razvojni program Pokreni nešto svoje namijenjen je poduzetnicima početnicima i mikro poduzećima te odgovara na njihove potrebe o početku i razvoju poslovanja. Tijekom dosadašnja dva izdanja dodijeljeno je gotovo milijun kuna za 13 uspješnih poduzetničkih projekata, a ovog će se puta poduprijeti 7 projekata s 504 000 kuna.

Predstavnici ACT Grupe, zajednice društvenih poduzetnika iz Čakovca, te tvrtke Philip Morris Zagreb d. o. o. predstavili su uspješne projekte i rezultate druge godine provedbe programa Pokreni nešto svoje. Nakon toga otvoren je treći natječaj.

Razvojni program Pokreni nešto svoje namijenjen je poduzetnicima početnicima i mikro poduzećima te odgovara na njihove potrebe o početku i razvoju poslovanja. Tijekom dosadašnja dva izdanja prošlo je više od 700 prijava i dodijeljeno je gotovo milijun kuna za 13 uspješnih poduzetničkih projekata. Ove godine program doživljava svoje treće izdanje u organizaciji ACT Grupe, vodećeg primjera društvenog poduzetništva u Hrvatskoj i regiji. Podržavaju projekte s pozitivnim društvenim utjecajem tijekom mentorske podrške, dok je Philip Morris Zagreb d. o. o. i ove godine osigurao bespovratna financijska sredstva za sedam novih projekata. 

Program je namijenjen postojećim društvenim poduzećima, društvenim poduzećima u nastajanju, inovativnim start-upovima te poduzetnicima početnicima s društveno-poduzetničkom idejom, odnosno poduzetničkom idejom koja će imati pozitivan utjecaj na društvo ili okoliš. 

– Iznimno nam je zadovoljstvo bilo provoditi prve dvije godine programa tijekom čega smo zaprimili preko 700 prijava i podržali 13 poduzeća u ukupnom iznosu od gotovo milijun kuna. Vjerujemo kako kvalitetnih ideja i prijava neće nedostajati ni ove godine i da će program Pokreni nešto svoje ponovno dokazati kako u Hrvatskoj ne nedostaje poduzetničkog duha i inovativnih ideja, već prikladne financijske i mentorske podrške. Iskustvo prethodnih natječaja pokazuje nam kako je upravo korištenje mentorske podrške poduzetnicima pomoglo da brže ostvare zacrtane ciljeve u razvoju poslovanja te će u trećoj generaciji dodatan fokus biti upravo na jačanju savjetodavnog dijela potpore. – izjavio je Stjepan Mikec, izvršni direktor ACT Grupe.

Ukupna financijska potpora u prve dvije godine programa iznosila je 959 574, 20 kn za 13 projekata, pri čemu je prosječni iznos po korisniku iznosio 73 813, 40 kn. Osim toga, tijekom provedbe prva dva kruga programa ostvareni su sljedeći produkti:

  • 5 novoosnovanih poduzeća,
  • 4 nova proizvoda,
  • 16 prototipa proizvoda,
  • 10 web ili mobilnih aplikacija,
  • 5 prodajno-informativnih web-stranica,
  • 3 kampanje grupnog financiranja,
  • 2 investicije u prostor i opremu.

Dobitnici potpore ističu jasnu komunikaciju i fleksibilnost programa te stručnu tehničku, financijsku i mentorsku podršku ACT Grupe i Philip Morrisa kao čimbenike koji su im najznačajnije olakšali provedbu inovativnih poslovnih projekata. Također otvaranjem drugog natječaja počela je djelovati i Alumni mreža korisnika potpore Pokreni nešto svoje koja povezuje aktivne sudionike programa i najbolje projekte iz prethodnih generacija. Cilj im je osiguravanje stručne pomoći i razmjene mišljenja i iskustava, pružajući sudionicima programa još jedan vid savjetodavne podrške, i to od upravo od poduzeća koja su se nedavno i sama nalazila u najranijoj fazi razvoja. 

– Ponosni smo što smo kroz dvije godine provedbe programa Pokreni nešto svoje dali doprinos jačanju mikro poduzetništva u Hrvatskoj i na taj način omogućili da se 13 kreativnih i inovativnih projekata krene razvijati u pravom smjeru. Kao kompanija koja i sama trenutno prolazi kroz vlastitu transformaciju, svjesni smo koliko je ulaganja potrebno za istraživanje i razvoj novih ideja da bi jednog dana postale  konkretni proizvodi i usluge. Sudeći prema dosadašnjem interesu poduzetnika za ovaj program, vjerujemo kako i Pokreni nešto svoje ima potencijala za daljnji rast i razvoj s ciljem pružanja potpore što većem broju kvalitetnih projekata. – izjavio je Stanko Kršlović, voditelj korporativnih poslova, Philip Morris Zagreb d. o. o. 

Za financiranje projekata u okviru trećeg kruga natječaja Philip Morris Zagreb d. o. o. osigurao je iznos ukupne vrijednosti od 504 000 kuna te će svaki od sedam najboljih projekata biti sufinanciran fiksnim iznosom od 72 000 kuna. Prijave za novi natječaj otvorene su do 14. prosinca 2018. godine do 12 sati, a nalaze se na stranicama programa. Rezultati natječaja bit će javno predstavljeni te objavljeni 28. veljače 2019, a početak provedbe projekata zakazan je za 1. travnja 2019.

FOTO: HAUSKA & PARTNER