LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Projekt udruge OZANA

Pokreće se akcija pletenja i kukičanja rukavića za osobe s Alzheimerovom bolešću i drugim demencijama

– Prve smo rukaviće namijenili Zavodu za biologijsku psihijatriju i psihogerijatriju Klinike za psihijatriju Vrapče, a nakon toga njima bismo opskrbili sve ostale zainteresirane ustanove. – ističu iz udruge OZANA.

– Prve smo rukaviće namijenili Zavodu za biologijsku psihijatriju i psihogerijatriju Klinike za psihijatriju Vrapče, a nakon toga njima bismo opskrbili sve ostale zainteresirane ustanove. – ističu iz udruge OZANA.

Udruga OZANA sa Štrikeraj caféom pokreće akciju pod nazivom Isprepletimo ruke! Njezin je cilj pletenje i kukičanje rukavića za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija.

– Štrikeraj café poseban je program kroz koji smo se otvorili prema zajednici – svi zainteresirani mogu nam se pridružiti u aktivnostima kukičanja i pletenja, družiti se s nama u našem prostoru u Ulici grada Vukovara 235 ili se pridružiti našim akcijama. S vremenom smo sadržaj rada u Štrikeraj café-u počeli oblikovati u smjeru humanitarnih aktivnosti te smo dosadašnjim projektima i akcijama pokazali kako možemo i želimo pomagati drugima i stvoriti oko sebe zajednicu koja to prepoznaje i podržava. – ističu iz udruge OZANA.

Kao što je navedeno, ovog su puta odlučili, po uzoru na slične akcije u inozemstvu, započeti s rukavićima koji kod osoba s Alzheimerovom bolešću i drugim demencijama mogu umanjiti stres, opustiti ih, zaokupirati i umiriti, ali isto tako i stimulirati njihovu motoriku i spoznaju.

– Prve smo rukaviće namijenili Zavodu za biologijsku psihijatriju i psihogerijatriju Klinike za psihijatriju Vrapče, a nakon toga njima bismo opskrbili sve ostale zainteresirane ustanove. Izrađivat će ih korisnici Udruge i Centra OZANA te svi okupljeni oko našeg Štrikeraj café-a, kao i svi ostali koji će se odazvati našem pozivu preko društvenih mreža i medija. – pojašnjavaju organizatori.

Navode i da akcijom žele na svoj način podržati napore Hrvatskog društva za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi i Hrvatske Alzheimer alijanse u uspostavi nacionalne strategije za borbu protiv Alzheimerove bolesti i drugih demencija.

– Kroz ovu bismo akciju osim toga još jednom ukazali na terapeutske učinke koje pletenje i kukičanje mogu imati te, u skladu s epidemiološkom situacijom, organizirali radionice kako bismo zainteresiranima pružili mogućnost da usvoje ove korisne vještine i pridruže nam se u izradi rukavića. – poručuju.

Dragi svi, pokrećemo novu priču u kojoj nam se možete pridružiti: ISPREPLETIMO RUKE! Ovaj smo se put odlučili pokrenuti...

Objavljuje OZANAPonedjeljak, 22. ožujka 2021.


Udruga OZANA, podsjećaju njezini predstavnici, osnovana je 1991. godine u svrhu poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom i njihovih obitelji. Trenutačno skrbi o do 10 djece predškolske dobi s teškoćama u razvoju te o 49 mladih i odraslih osoba s invaliditetom unutar Centra OZANA, ustanove koju je osnovala 2002. godine.

– Pored rehabilitacijsko-terapeutskih aktivnosti program objedinjuje i različite sadržaje kojima se osigurava kvalitetnija i obuhvatnija socijalizacija i integracija naših korisnika u svakodnevni život kao i promocija njihovog rada i sposobnosti. – dodaju.

FOTO: UDRUGA OZANA