LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Posljedice koronavirusa

Poduzetnici uputili Vladi zahtjev za spas radnih mjesta; trenutne mjere komentirao poduzetnik srednjoškolac Filip Hercig

Poduzetnici i obrtnici bit će značajno pogođeni posljedicama koronavirusa, stoga inicijativa Glas poduzetnika Vladi upućuje Zahtjev kojim bi se unaprijedile mjere kojima se nastoje sačuvati njihova poslovanja. Svoje mišljenje o Vladinim mjerama dao je i mladi poduzetnik Filip Hercig.

Poduzetnici i obrtnici bit će značajno pogođeni posljedicama koronavirusa, stoga inicijativa Glas poduzetnika Vladi upućuje Zahtjev kojim bi se unaprijedile mjere kojima se nastoje sačuvati njihova poslovanja. Svoje mišljenje o Vladinim mjerama dao je i mladi poduzetnik Filip Hercig.

Koronavirus značajno pogađa život ljudi diljem svijeta, ali ono što će se dogoditi nakon što se suzbije epidemija možda je još više zastrašujuće. Naime, poduzetnici, obrtnici i njihovi zaposlenici zbog obustave rada na mjesec dana već sada su u osjetnom gubitku, pa inicijativa Glas poduzetnika Vladi šalje svoj Zahtjev za donošenje hitnih mjera za spas radnih mjesta realnog sektora i konačnog pokretanja oporavka gospodarstva Republike Hrvatske.
Vezano: Zabrana rada svim objektima osim nužnima, kao što su prehrambene trgovine
Poduzetnici u Zahtjevu traže da se za tvrtke i obrte kojima je naložena obustava rada i koji su direktno njome pogođeni, odnosno koji imaju značajan pad prihoda, omogući:
  • oslobađanje plaćanja poreza na dohodak, doprinosa i prireza, u trajanju 3+3 mjeseca
  • oslobađanje naplate komunalnih naknada, najma gradskih prostora, javnih površina te ostalih nameta gradova i općina, u trajanju 3+3 mjeseca
  • moratorij na otplatu kredita i leasinga bez naknada i kamata, u trajanju 12 mjeseci.
Osim toga zahtijevaju i trajno omogućavanje plaćanja PDV-a po naplati, trajno ukidanje svih parafiskalnih nameta i obaveznih članarina te pojednostavljenje procesa i znatno snižavanje troška likvidacije tvrtke.
Vezano: Milanović popljuvao ideju o smanjenju plaća u javnom sektoru – što vi mislite?
Za neke već postojeće i odobrene mjere, kao što su subvencija minimalne plaće i osiguranje hitnih, niskokamatnih kredita za obrtna sredstva, zahtijevaju jasne i transparentne kriterije, kao i brze rokove realizacije.

Svoje mišljenje o kvaliteti mjera koje poduzima hrvatska Vlada s nama je podijelio i Filip Hercig, srednjoškolac koji je kao jedan od kreatora poznate društvene igre Mundus nagrađivan na startup natjecanjima:
– Koliko sam upoznat s Vladinim mjerama do sada, mogu reći da imaju dobru inicijativu, no, opet nedovoljno za spas malih i srednjih poduzetnika koji čine više od 90% gospodarstva. Činjenica da je ova situacija došla iznenada sama po sebi govori da poduzetnici nisu bili spremni za nju, ni novčano ni radno. Tako je nekim poduzetnicima svaki oblik prihoda stao. Takvi će moći preživjeti možda, i to ako, dva do tri mjeseca. Vlada bi mjere trebala ojačati te podebljati fond za pomoć poduzetnicima, prvenstveno malima i srednjima, pa zahtjevi ranije spomenute inicijative imaju smisla.
FOTO: PIXABAY