LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Zagrebu

Početak projekta „Upravljanje znanjem” koji povezuje znanstvenu zajednicu i gospodarstvo

Znanje je ključan element suvremenoga poslovanja, pa se sve veća važnost daje njegovu prikupljanju te učinkovitoj raspodjeli i korištenju.

Znanje je ključan element suvremenoga poslovanja, pa se sve veća važnost daje njegovu prikupljanju te učinkovitoj raspodjeli i korištenju.

Potpisivanjem sporazuma u ponedjeljak, 16. ožujka 2015., u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu, i službeno je obilježen početak projekta Upravljanja znanjem, koji će omogućiti učinkovito upravljanje svim sastavnicama intelektualnoga kapitala neke organizacije, što će rezultirati povećanjem učinkovitosti, a time i tržišne konkurentnosti.

Riječ je o projektu koji povezuje znanstvenu zajednicu i gospodarstvo, a sporazum su potpisali rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, dekan Filozofskoga fakulteta prof. dr. sc. Vlatko Previšić, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva prof. dr. sc. Mislav Grgić, predsjednik Uprave KONČARA Darinko Bago, dipl. ing., predsjednik Uprave KONČAR – Inženjering za energetiku i transport Mišo Jurković, dipl.ing., te predsjednik Uprave KONČAR – Institut za elektrotehniku dr. sc. Siniša Marijan.

Znanje je ključan element suvremenoga poslovanja, pa se sve veća važnost daje njegovu prikupljanju, učinkovitoj raspodjeli i korištenju. Zbog toga je i ideja ovog projekta na jednome mjestu prikupiti tacitna (nezapisana) znanja i vještine koje pojedinci imaju u nekom području, sistematizirati ih te dati na raspolaganje drugima ili na temelju njih raditi analize i donositi poslovne odluke.

Inicijativu za suradnju na ovom projektu pokrenuo je KONČAR koji je unutar Grupe već započeo s razvojem upravljanja znanjem u strateškim područjima poslovanja. Zbog znanstveno-istraživačke prirode projekta i mogućnosti šireg društvenog značaja, KONČAR se povezao s akademskom zajednicom, a s obzirom na to da je riječ o multidisciplinarnom području, ostvarena je suradnja s više fakulteta.

Voditelj projekta je KONČAR – Inženjering za energetiku i transport, a projektom će biti obuhvaćena sljedeća područja znanja: ljudski resursi, učenje, obrada prirodnih jezika, poslovni procesi i tehnologije, tržište te intelektualno vlasništvo i inovacije.

S obzirom na značajan opseg sustava upravljanja znanjem, svaki će sudionik imenovati mentore i koordinatore koji će u idućem razdoblju definirati sve elemente projekta te njegovu provedbu.

                     potpisivanje ugovora_Upravljanje znanjem  

– Ovaj projekt potvrda je već tradicionalne intenzivne suradnje KONČARA s visokoobrazovnim institucijama. Kako ideja projekta počiva na tome da se podaci ne prikupljaju administrativnom prisilom na zaposlenike, nego automatizmom kroz strukturirane radne procese, smatramo da sustav upravljanja znanjem može djelovati sinergijski pozitivno. Osim toga, nadamo se da će rezultat zajedničkoga djelovanja na ovom području biti i unaprjeđenje suradnje znanstvenih institucija i gospodarskih subjekata, ali i povezivanje sa stručnjacima u svijetu koji se bave sličnim projektima. – rekao je Darinko Bago, predsjednik Uprave KONČARA.

– Sveučilište u Zagrebu ovim sporazumom pokazuje da uspješno ostvaruje suradnju gospodarstva i Sveučilišta te sastavnica ne samo iz područja tehničkih, nego i društvenih znanosti, koje kroz iskazani interes gospodarstva dokazuju svoju kvalitetu i izvrsnost. – istaknuo je rektor Damir Boras.

FOTO: IVAN PERKOV/STUDENTSKI.HR