LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu

PMF-ovi znanstvenici izabrani u članstvo Europske organizacije za molekularnu biologiju

Članovi EMBO-a aktivno sudjeluju u provođenju programa i aktivnosti organizacije, kao što su ocjenjivanje prijava za financiranje, služenje u vijećima i odborima te doprinos inicijativama u području obuke, politike, informiranja i mentorstva.

Članovi EMBO-a aktivno sudjeluju u provođenju programa i aktivnosti organizacije, kao što su ocjenjivanje prijava za financiranje, služenje u vijećima i odborima te doprinos inicijativama u području obuke, politike, informiranja i mentorstva.

U godini 60. obljetnice Europske organizacije za molekularnu biologiju – EMBO, 120 novih članova iz cijele Europe i šire pridružilo se organizaciji, od toga 100 je novih članova te 20 pridruženih članova. Među njima je i dvoje znanstvenika s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) u Zagrebu, prof. dr. sc. Ita Gruić-Sovulj s Kemijskog odsjeka i prof. dr. sc. Nenad Pavin s Fizičkog odsjeka.

Prof. dr. sc. Ita Gruić-Sovulj dobila je članstvo u EMBO-u kao priznanje za svoja izvanredna postignuća u području biosinteze proteina. Njezin rad obuhvaća istraživanja koja su doprinijela naprednom razumijevanju složenih biokemijskih procesa u živim organizmima.

Hrvatski tim postigao izvanredne rezultate na Međunarodnoj geografskoj olimpijadi u Irskoj



Prof. dr. sc. Nenad Pavin, također novi član EMBO-a, prepoznat je zbog svojih doprinosa u području mehanobiologije živih stanica. Njegova istraživanja otkrivaju kako mehaničke sile utječu na biološke procese unutar stanica, čime se dodatno produbljuje razumijevanje temeljnih bioloških mehanizama.

Zagrebački PMF traži četiri suradnika iz područja prirodnih znanosti


Članstvo u EMBO-u predstavlja izuzetno priznanje za znanstvenike, koje ne samo da prepoznaje njihovu izvrsnost u istraživanju nego ih i uključuje u mrežu vodećih svjetskih znanstvenika. Članovi EMBO-a aktivno sudjeluju u provođenju programa i aktivnosti organizacije, kao što su ocjenjivanje prijava za financiranje, služenje u vijećima i odborima te doprinos inicijativama u području obuke, politike, informiranja i mentorstva.

EMBO će službeno poželjeti dobrodošlicu novim članovima na sastanku EMBO zajednice, koji će se održati od 29. listopada do 1. studenog 2024. godine u Heidelbergu, u Njemačkoj. Više informacija te popis novih članova možete pronaći na stranicama EMBO-a.

IZVOR: PRIRODOSLOVNO-MATEMATIČKI FAKULTET U ZAGREBU
FOTO: FREEPIK, ILUSTRACIJA