LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Boravak u knjižnici

Pišete rad ili učite? Ne zaboravite na propisane mjere za boravak u knjižnici!

Knjižnice grada Zagreba i Sveučilišna knjižnica u Splitu objavile su detaljne upute za boravak u knjižnici za vrijeme koronavirusa.

Knjižnice grada Zagreba i Sveučilišna knjižnica u Splitu objavile su detaljne upute za boravak u knjižnici za vrijeme koronavirusa.

Uskoro počinje nova akademska godina, a o trenutnim rokovima koji mnogima znače boravak u knjižnici da i ne pričamo. Međutim, unatoč tome što gori pod nogama, ne smijete zaboraviti na mjere kojima se propisuje ponašanje ondje. Na te su mjere još jednom detaljno podsjetile Sveučilišna knjižnica u Splitu i Knjižnice grada Zagreba.

Knjižnice grada Zagreba

Prilikom dolaska u knjižnicu obvezno je koristiti maske za lice preko usta i nosa te dezinficirati ruke, a kretanje je moguće po prostoru slobodnog pristupa knjižnice uz obvezno poštovanje razmaka od dva metra i što kraće zadržavanje u prostoru. Između korisnika i djelatnika potrebno je održavati fizički razmak od dva metra, a radi ograničenja o istovremenom broju osoba u zatvorenom prostoru, nakon izlaska jedne osobe, u prostor može ući sljedeća.

Prilikom ulaska i čekanja u redu ispred knjižnice također je potrebno držati međusobni razmak od propisana dva metra, napominju iz KGZ-a. Dodaju još da usluge čitaonica i korištenja interneta mogu koristiti isključivo članovi Knjižnica grada Zagreba zbog ograničenog broja mjesta i obveze provođenja fizičke distance.

Članovima su dostupne sve redovne usluge čitaonica: naručivanje i izdavanje građe, čitanje dnevnog tiska, učenje i korištenje interneta, a prilikom korištenja čitaonice član je obvezan javiti se dežurnom djelatniku i predati mu člansku iskaznicu. Osobe koje koriste čitaonice ne mogu se slobodno kretati prostorima knjižnice, nego koriste mjesto u čitaonicama predviđeno za rad. Za vrijeme boravka u čitaonicama također je obvezno koristiti zaštitnu masku.

Članove i korisnike upućuje se na korištenje online-rezervacija i provjera statusa kako bi ih željena građa čekala prilikom dolaska u knjižnicu.

Sveučilišna knjižnica Split

Protokol za korisnike te Knjižnice sastoji se od čak 17 koraka koje prenosimo u nastavku:
  1. Ograničen je broj korisnika koji istovremeno smiju boraviti u knjižničnom prostoru.
  2. Čitaoničko je mjesto nužno rezervirati putem mrežne aplikacije.
  3. U čitaonicama je dopušteno korištenje samo obilježenih mjesta za rad koja osiguravaju propisanu fizičku distancu od najmanje 2 m.
  4. Korisnici se smiju koristiti isključivo mjestom za rad koje im je dodijeljeno prilikom prijave za rad u čitaonici. Nije dopušteno premještanje ili uklanjanje postavljenih oznaka na radnim stolovima.
  5. Nakon definitivnog napuštanja čitaoničkog mjesta korisnici na stolu ostavljaju znak koji će dobiti prilikom prijave.
  6. Kako bi se minimalizirali kontakti između korisnika i djelatnika, knjižničnu građu za rad u čitaonicama potrebno je unaprijed naručiti putem mrežnog obrasca. Korisnicima su dostupni i mrežni obrasci za usluge skeniranja i fotokopiranja.
  7. Kako bi se minimalizirala potreba za dolascima i kontaktima, korisnicima se preporuča da se koriste i ostalim oblicima komunikacije na daljinu (e-pošta, telefon).
  8. Prije ulaska u prostor Knjižnice obvezno je staviti zaštitnu masku i ispravno je nositi u svim knjižničnim prostorima.
  9. Obvezno je mjerenje temperature na ulazu u Knjižnicu. Ulazak nije dopušten osobama čija je tjelesna temperatura 37,2 °C ili viša.
  10. Obvezna je dezinfekcija ruku pri ulasku te tijekom boravka u Knjižnici.
  11. Dizalo smiju istovremeno koristiti najviše dvije osobe.
  12. Obvezno je pridržavati se propisanog razmaka od 2 m u zatvorenim prostorima i izbjegavati okupljanja i druženja u grupama.
  13. Svaki korisnik treba pamtiti bliske kontakte i područja kretanja u protekla tri dana.
  14. U slučaju oboljevanja od bolesti COVID-19, uz obvezu davanja informacija epidemiologu o boravku u Knjižnici i kontaktima, informaciju je potrebno dostaviti i SVKST elektroničkom poštom na adresu: info@svkst.hr ili telefonski na 021/434 808.
  15. Obvezno je praćenje svih službenih obavijesti o protupandemijskim mjerama i postupanje u skladu s njima. U skladu s epidemiološkom situacijom moguće je uvođenje novih mjera ili promjena radnog vremena te je potrebno redovito pratiti obavijesti na knjižničnim mrežnim stranicama.
  16. U slučaju da se korisnik ne pridržava propisanih mjera i nakon što je upozoren, bit će zamoljen da napusti prostor Knjižnice, a može biti i sankcioniran.
  17. Korisnici su se dužni pridržavati i svih odredbi Knjižničnog kućnog reda
FOTO: PIXABAY