LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Akcija policije

Pazite gdje parkirate danas i sutra, policija provodi akciju s ciljem smanjenja broja prekršaja na ovim označenim mjestima

Zagrebačka policija, uz suradnju s gradskim redarstvom, provodi pojačani nadzor parkiranja 19. i 20. rujna 2024. kako bi smanjila prekršaje i unaprijedila svijest o pravilnom označavanju vozila, uz visoke kazne za neovlašteno korištenje i nepropisno parkiranje.

Zagrebačka policija, uz suradnju s gradskim redarstvom, provodi pojačani nadzor parkiranja 19. i 20. rujna 2024. kako bi smanjila prekršaje i unaprijedila svijest o pravilnom označavanju vozila, uz visoke kazne za neovlašteno korištenje i nepropisno parkiranje.

Zagrebačka policija pojačano nadzire parkiranje na mjestima rezerviranima za osobe s invaliditetom. Policijska uprava zagrebačka, u suradnji sa Sektorom za prometno i komunalno redarstvo Grada Zagreba, provest će ciljanu preventivno-represivnu akciju 19. i 20. rujna 2024. godine. Ova akcija ima za cilj smanjenje broja prekršaja vezanih uz parkiranje na označenim mjestima i podizanje svijesti o važnosti pravilnog označavanja vozila.
 

Cilj akcije


Glavni cilj akcije je smanjiti broj vozila koja nepropisno parkiraju na rezerviranim mjestima za osobe s invaliditetom. Policija će pojačati nadzor i kontrolu na svim takvim lokacijama, uključujući ona s većim prometom ili gdje se često okupljaju građani. Nadzor će obuhvatiti i vozila koja nemaju važeću Europsku parkirališnu kartu za osobe s invaliditetom, a prekršitelji će biti kazneno sankcionirani.

Policija kaznila vozače zbog alkohola, brzine i drugih prekršaja tijekom vikend akcije


 

Visina kazni


Građani trebaju biti svjesni da su kazne za prekršaje na parkiralištima za osobe s invaliditetom značajne. Osobe koje neovlašteno koriste Europsku parkirališnu kartu ili je ustupe drugima mogu biti kažnjene s 300 do 1 000 eura, uz mogućnost oduzimanja karte na period od jednog mjeseca do dvije godine. Vozači koji zaustave ili parkiraju vozilo na ovim mjestima bez valjane karte bit će kažnjeni s 90 eura.

Uskoro se održavaju „Dani sigurnosti u prometu”, poseban fokus je i na mlade vozače


Prethodne akcije nadzora pokazale su visok broj prekršaja – čak 184 vozača bilo je kažnjeno zbog nepropisnog parkiranja na rezerviranim mjestima za osobe s invaliditetom. Ovi rezultati ukazuju na potrebu za stalnim i intenzivnim nadzorom kako bi se poboljšala dostupnost parkirališnih mjesta za one kojima su najpotrebnija.
 

Poziv na odgovornost


Policija i gradske vlasti pozivaju sve građane da se pridržavaju propisa i time doprinesu boljoj dostupnosti i sigurnosti za osobe s invaliditetom. Pridržavanjem pravila, građani mogu pomoći u osiguravanju da parkirališta budu slobodna za one koji ih zaista trebaju, čime se jača inkluzija i poštovanje svih članova zajednice.
IZVOR: MUP
FOTO: PIXABAY