LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Državna matura

Nekoliko maturanata ponovno piše maturu iz matematike; profesorica prijavljena zbog pomaganja!

Nekoliko učenika gimnazije u Gospiću zbog prevelike podudarnosti u greškama iz matematike ponovno mora polagati taj ispit državne mature.

Nekoliko učenika gimnazije u Gospiću zbog prevelike podudarnosti u greškama iz matematike ponovno mora polagati taj ispit državne mature.

Kako navodi Jutarnji list, šestero učenika Gimnazije Gospić danas ponovno piše ispit iz matematike na državnoj maturi. Tu je odluku već u popodnevnim satima na dan pisanja ispita donio Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje zbog mogućeg prepisivanja.

Dvoje učenika pisalo je višu razinu, a njih četvero pisalo je nižu razinu matematike, no još veći problem predstavlja činjenica da je jedan od učenika prijavio profesoricu hrvatskog jezika koja im je, prema onome što je učenik rekao, pomagala pri prepisivanju za vrijeme ispita. Međutim, profesorica Serdar Pašalić smatra da je prijava upućena od strane nekog drugog, a ne učenika te odbacuje tvrdnju da je pomagala učenicima: 

– To su sve gluposti koje nemaju veze s vezom, radi se o drugim nekim aspiracijama i animozitetu prema meni. S gnušanjem odbacujem bilo kakve takve insinuacije i te ružne tvrdnje. Ispit je vođen prema pravilniku i propisanim epidemiološkim mjerama. –  kaže prof. Serdar Pašalić za Jutarnji list.

Ravnateljica NCVVO-a Ivana Katavić tvrdi da imaju povjerenja i u učenike i u nastavnike te da u sami sadržaj prijave ne ulaze, ali da su zahvalni zbog iste jer prijava pokazuje povjerenje u obrazovni sustav i dionike:

– U ovom slučaju ključno je bilo to da su ocjenjivači utvrdili moguće prepisivanje i krenuli u daljnje analize. Napominjem da ocjenjivači ne znaju čije ispite vrednuju jer to rade po bar-kodovima. Dakle, mi nismo djelovali po prijavi, već po osnovanoj sumnji na prepisivanje na temelju visokog stupnja podudaranja među ispitima dobivenoj ozbiljnim i studioznim analizama. Prijava koju smo zaprimili je koincidirala s rezultatima tih naših analiza i pridonijela sumnji. – izjavila je Katavić za Jutarnji list.

FOTO: STUDENTSKI.HR