LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Connekt

Inovativni projekt dvojice studenta osvojio cijenjenu nagradu „Nikola Tesla – Genij za budućnost 2024.”

Svečanost su svojom nazočnošću uveličali brojni uglednici iz društvenog i javnog života, a poseban doprinos događaju dala je poznata operna pjevačica Sandra Bagarić svojim nastupom.

Svečanost su svojom nazočnošću uveličali brojni uglednici iz društvenog i javnog života, a poseban doprinos događaju dala je poznata operna pjevačica Sandra Bagarić svojim nastupom.

Na ovogodišnjem izboru za najbolju inovaciju, u organizaciji Udruge Nikola Tesla, Lovro Stipanović i Josip Oroz pobijedili su sa svojom inovacijom CONNEKT - World's first smart, modular plug&play system. Pod mentorstvom Ivana Vlainića i Nedeljka Štefanića, ovaj inovativni projekt osvojio je cijenjenu godišnju nagradu Nikola Tesla – Genij za budućnost 2024. u kategoriji kreativni i inovativni proizvod, uporabni predmet ili suvenir inspiriran likom i djelom Nikole Tesle.

Lovro i Josip, studenti s Fakulteta elektrotehnike i računarstva te Fakulteta prometnih znanosti, osmislili su inovaciju koja mijenja percepciju doma i optimizira upravljanje kućnom elektronikom. Njihov projekt CONNEKT, prvi je pametni modularni plug and play sustav na svijetu.


Na inicijativu Udruge Nikola Tesla, 10. srpnja je proglašen nacionalnim danom Nikole Tesle – Danom znanosti, tehnologije i inovacija. Ova važna prigoda obilježena je svečanom dodjelom nagrada koja se održala u zagrebačkom hotelu Esplanade. Prijavu inovatora za Godišnju nagradu Nikole Tesle omogućili su Društvo pedagoga tehničke kulture i informatike Samobor. Svečanost su svojom nazočnošću uveličali brojni uglednici iz društvenog i javnog života, a poseban doprinos događaju dala je poznata operna pjevačica Sandra Bagarić svojim nastupom.

U tijeku natječaj za dodjelu nagrade za izvanredna postignuća u području zaštite kulturne baštine


 

CONNEKT: revolucionarna inovacija za pametne domove


Osim godišnje nagrade Nikola Tesla – Genij za budućnost 2024, za ovu su inovaciju osvojili niz nagrada rugih nagrada, uključujući zlatnu medalju na Teknofestu u Turskoj, nagradu za najbolju međunarodnu inovaciju na sajmu inovacija te posebnu nagradu Kineske asocijacije inovatora.

CONNEKT se temelji na tehnologijama pametnih domova koje omogućuju korisnicima da upravljaju svojim domovima na daljinu. Jedan od popularnih modula koje nudi CONNEKT je pametna utičnica, koja omogućava udaljeno upravljanje i kontrolu sustava. Korisnici mogu, na primjer, uključiti grijalicu prije povratka kući kako bi osigurali ugodan povratak u topli dom. Pametne utičnice također mjere potrošnju električne energije, omogućujući optimalno korištenje energetskih resursa.Ova tehnologija omogućava jednostavnu i intuitivnu kontrolu kućnih uređaja, bez potrebe za tehničkim znanjem o mehanici, elektronici ili računarstvu.

Dodijeljene godišnje nagrade i nagrade za životno djelo „Ivan Filipović”


Sustav se sastoji od dvaju glavnih dijelova, od nosača i modula. Nosač ima ugrađeno napajanje i wifi-chip, omogućujući povezivanje na internet i obostranu komunikaciju s korisnikom. Moduli, koji se ugrađuju u nosač, sadrže različite senzore i aktuatore, prilagođene potrebama korisnika. Korisnici mogu jednostavno odabrati modul koji im treba, poput utičnica, prekidača, termostata, raznih senzore i tako dalje.

Jednostavnost korištenja CONNEKT-a ključna je za njegovu uspješnost. Korisnik može instalirati module u nosač (plug & play) i koristiti interaktivno korisničko sučelje za kreiranje automatizacija putem drag & drop funkcija. Automacije se mogu mijenjati u bilo kojem trenutku, dodavanjem novih funkcija ili izmjenom postojećih, što sustav čini iznimno fleksibilnim. Sa većim brojem modula, moguće je kreirati vrlo kompleksne automatizacije.

FOTO: CONEKKT, pametna utičnica
IZVOR: UDRUGA NIKOLA TESLA
FOTO: UDRUGA NIKOLA TESLA