LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Privremeni rezultati

Ovogodišnji maturanti unatoč koronakrizi bolji na državnoj maturi od prošlogodišnjih

Gotovo 60% manje gimnazijalaca ove je godine palo državnu maturu u odnosu na prošlu godinu, a stotinjak je onih koji su neke ispite riješili sa stopostotnom točnošću.

Gotovo 60% manje gimnazijalaca ove je godine palo državnu maturu u odnosu na prošlu godinu, a stotinjak je onih koji su neke ispite riješili sa stopostotnom točnošću.

Prema privremenim rezultatima koje je RTL dobio od ravnateljice Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivane Katavić, ovogodišnji maturanti bili su, unatoč trenutnoj epidemiološkoj situaciji i prilično turbulentnoj školskoj godini koju su obilježili koronavirus i štrajk nastavnika, bolji na državnoj maturi od prošlogodišnjih.

Prema privremenim rezultatima, nešto više od 400 gimnazijalaca palo je državnu maturu, što je 60% manje nego prošle godine. U obaveznom su dijelu ispita ovogodišnji maturanti znantno bolji: 
– Zasad, prema privremenim rezultatima, imamo četiri pristupnika koji su dva ispita, matematiku i fiziku riješili u potpunosti, te ukupno 105 ispita koji su rješeni sa stopostotnom točnošću, što je daleko bolji rezultat od prošlogodišnjeg. Pristupnici s odličnim rezultatima dolaze iz cijele Hrvatske i posebno veliki interes pokazuju za odabir predmeta koji ulaze u STEM područje, fiziku, kemiju, biologiju i matematiku. – rekla je za RTL ravnateljica NCVVO-a Ivana Katavić.
Ove je godine, kako tvrdi Katavić, povećan interes bio za pisanje ispita iz informatike, a od obaveznih je predmeta najpopularnija matematika na osnovnoj razini te hrvatski i engleski na višoj razini, dok se od izbornih ispita izdvaja fizika. Konačni rezultati znat će se 20. srpnja, no prema dosadašnjim rezultatima najveći uspjeh ostvaren je na području stranih jezika.
FOTO: PIXABAY