LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Upis na fakultet

Ovo je popis deset najtraženijih studija među ovogodišnjim maturantima – odgovara li tržištu rada?

Donosimo popis trenutno najpopularnijih studijskih programa među maturantima koji žele upisati studij u akademskoj godini 2021/2022.

Donosimo popis trenutno najpopularnijih studijskih programa među maturantima koji žele upisati studij u akademskoj godini 2021/2022.

Agencija za znanost i visoko obrazovanje objavila je popis deset najpopularnijih studija prema omjeru prvih izbora i kvote u travnju 2022. godine. 

Izrađena je i analiza potreba tržišta rada za zasebne gradove, općine i županije kojom se ukazuje na to u kojim je područjima previše stručnjaka iz određenih područja, a u kojima premalo kako bi se budućim stručnjacima po završetku faksa povećale šanse za zaposlenjem. Popis studijskih programa u kojima je potrebno povećati ili smanjiti kvotu dostupan je na poveznici.
 
VEZANO: Koja su suficitarna, a koja deficitarna zanimanja? HZZ je objavio popis po županijama

Na razini države, prijeko su potrebni diplomirani liječnici, logopedi, psiholozi, a i stručnjaci iz područja sestrinstva, edukacijske rehabilitacije, stomatologije i farmacije. U mnogim županijama postoji i velika potreba za nastavničkim kadrom, kako iz matematike, fizike i informatike, tako i iz engleskog jezika i njemačkog jezika. 

Među studijima za koje treba smanjiti kvote, odnosno koji su suficitarni na tržištu rada, nalaze se poslovna ekonomija, fizioterapija i pravo. Na tom se popisu također mogu pronaći smjerovi poput filozofije, kroatistike i novinarstva, iako postoje područja u kojima su, primjerice, nastavnici hrvatskog jezika traženi. 

Prema tome, čini se da su ovogodišnji maturanti birali svoje studijske programe u skladu s potrebama na tržištu rada. Među najtraženijih deset izbora nalaze se: 
  • Logopedija (Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet) koju je na prvo mjesto stavilo 353 maturanata, a upisna kvota je 50
  • Psihologija (Filozofski fakultet u Zagrebu) s 381 studentom kojemu je ona prvi izbor na kvotu od 76 studenata
  • Grafički dizajn i vizualne komunikacije (Akademija primijenjene umjetnosti Sveučilišta u Rijeci) koju želi upisati 235 studenata, a prima ih se 15.
  • Aeronautika na Fakultetu prometnih znanosti (kvota je 15 studenata, a kao prvi izbor studija stavilo ju je 126 studenata)
  • Animirani film i novi mediji (Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu) koju želi upisati 138 osoba na kvotu od 16 osoba
  • Kriminalistika (Visoka policijska škola) koju je na prvo mjesto stavilo 129 maturanata, a prima ih 30
  • Radiološka tehnologija (Zdravstveno veleučilište u Zagrebu) sa 149 prijava na 40 upisnih mjesta
  • Psihologija (Filozofski fakultet u Rijeci) koja prima 42 studenata, a 152 maturanata ju je stavilo kao prioritetan izbor
  • Kondicijska priprema sportaša na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu (upisna kvota je 20, a 72 maturanatima je prvi izbor)
  • Dizajn (Arhitektonski fakultet u Zagrebu) koji je na prvo mjesto stavilo 112 maturanta, a upisna kvota je 32.
FOTO: UNSPLASH