LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
„Minimise your carbon footprint”

Ovaj je učenički dom realizirao projekt o klimatskim promjenama vrijedan preko 32 tisuće eura

Projekt je financiran bespovratnim sredstvima Agencije za mobilnost i programe Europske unije u iznosu od 32 545 eura.

Projekt je financiran bespovratnim sredstvima Agencije za mobilnost i programe Europske unije u iznosu od 32 545 eura.

U sklopu Erasmus+ projekta pod nazivom Minimise your carbon footprint, Učenički dom Virovitica uspješno je organizirao razmjenu učenika koja je trajala od 23. lipnja do 1. srpnja 2024. godine. Taj projekt okupio je deset učenika iz Hrvatske, koji su svoja znanja i iskustva razmjenjivali s trideset vršnjaka iz Španjolske, Mađarske i Rumunjske.

Glavni cilj projekta bio je potaknuti mlade na razmišljanje o klimatskim promjenama i zaštiti okoliša. Rasprave o tim važnim temama vodile su se na engleskom jeziku, čime su učenici dodatno usavršavali svoje jezične vještine. Tijekom devet dana, učenici su boravili u Virovitici, gdje su imali osiguran smještaj, prehranu i bogato osmišljeno slobodno vrijeme. Svaka zemlja sudionica predstavljala je desetero učenika u pratnji dvoje voditelja. Osim novih znanja o klimatskim promjenama, sudionici su sa sobom ponijeli nova iskustva, lijepe uspomene i prijateljstva.

Europska unija smanjuje sredstva za Erasmus+. Kako će to utjecati na studente, profesore i ostale?



Prvi dan razmjene bio je posvećen upoznavanju i druženju, dok su naredni dani bili ispunjeni trima radionicama dnevno. Radionice su obuhvaćale teme poput mitova o klimatskim promjenama, vegetarijanstva i veganstva, ekološke prehrane, ugljičnog otiska i biorazgradnje, GMO-a, čitanja deklaracija sastojaka hrane, održivog razvoja, pokreta Zero waste, planinarenja, brze mode i ekokupovine, odgovornog potrošača i građanina.

Splitsko-dalmatinska županija objavila privremene rezultate za Erasmus+ naknade putnih troškova


Učenici su po završetku edukacija dobili Youthpass certifikate, koji potvrđuju njihovo sudjelovanje i stečena znanja. Njihova je uloga sada prenijeti ta znanja učenicima i djelatnicima svojih ustanova, čime će aktivno djelovati na podizanje kvalitete života u svojim zajednicama. Projekt je financiran bespovratnim sredstvima Agencije za mobilnost i programe Europske unije u iznosu od 32 545 eura

Djelatnici Učeničkog doma Virovitica dali su svoj maksimalan doprinos uspješnoj realizaciji projekta. Osim edukativnih aktivnosti, sudionicima su organizirane vođene šetnje gradom, vožnja biciklima, odbojkaške utakmice, pub-kviz te izleti na planinarsko izletište Jankovac i bazene u Barču. Posebno zanimljiva bila je multikulturalna večer, na kojoj su predstavljeni običaji, kultura i proizvodi svake zemlje sudionice.

Prijavite se za stručnu praksu u inozemstvu i steknite dragocjeno iskustvo, čak i u ljetnim mjesecima



Među učenicima iz Učeničkog doma Virovitica, koji su sudjelovali na razmjeni, bili su Dalila Horak, Mariangela Dimić, Lana Lipovac, Petra Bublić, Mija Janković, Neven Vuković, Lovro Palaić, Martin Kolaric, Fabijan Palaš i Neo Čvek, uz voditeljice Silviju Pipić i Ivanu Štetić.

IZVOR: UČENIČKI DOM VIROVITICA
FOTO: UČENIČKI DOM VIROVITICA