LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Završen muzej u Vukovaru

Otvorenje muzeja u Vukovaru

Ministarstvo kulture najavilo je otvaranje Gradskog muzeja Vukovar u Velikom Dvoru, u četvrtak 23. siječnja 2014. godine.

Ministarstvo kulture najavilo je otvaranje Gradskog muzeja Vukovar u Velikom Dvoru, u četvrtak 23. siječnja 2014. godine.

Riječ je 14 milijuna kuna vrijednom projektu, nositelji programa su Ministarstvo kulture, Grad Vukovar i Gradski muzej Vukovar. Muzej će otvoriti ministrica kulture Andrea Zlatarić Violić u četvrtak, 23. siječnja 2014. godine u 18 sati.
Ova renovacija i izgradnja dešava se pod projektom "Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok - Vukovar - Vučedol". On obuhvaća obnovu povijesne jezgre Vukovara, obnovu dvorca Eltz, izgradnju Muzeja Vučedolske kulture i arheološki park na Vučedolu, obnovu povijesne jezgre grada Iloka sa zidinama i dvorcem Odescalchi te stalnim postavom Muzeja grada Iloka.

Kompleks dvorca Eltz dovršen je 2011. godine U njemu su pažnju plijenile rekonstrukcije Mramorne dvorane, Dvorane zrcala, Barokne dvorane, Baroknog salona, Lovačkog salona i prostorije s prikazom Vlastelinstva Eltz. Izložene su i umjetnina iz kolekcije obitelji Eltz. Za javnost ovaj dio je otvoren na Noći muzeja 2013. godine

Za popunu muzejskih zbirki svoju građu ustupili su Etnografski muzej u Splitu, Zavičajni muzej Stjepana Grubera iz Županje i Posudionica i radionica narodnih nošnji u Zagrebu. 

Novi stalan postav Gradskog muzeja Vukovar prezentira teme: 
"Arheološke prošlosti vukovarskog kraja" - postav prezentira nalaze od bogate enolitičke kulture Vučedol pa sve do rimskog doba.
"Povijesni razvoj grada Vukovara" - uključuje umjetničku ostavštinu obitelji Eltz.
"Život na vukovarskom lesu - tradicijska kultura vukovarskog kraja"
"Život u progonstvu - narodne nošnje hrvatskih županija"
"koronologija Domovinskog rata" - uključuje mulitmedijalnu prezentaciju .
"Vukovar danas - Život u višenacionalnoj zajednici" - tekstovi o migracijama i životu pojedinih nacionalnih zajednica (Srba, Mađara, Rusina, Ukrajinaca, Njemaca i Austrijanaca).
"Povijesni razvoj i djelovanje Gradskog muzeja Vukovar 1946. - 2014. "

Autorica muzeološke koncepcije je Ruža Marić, profesorica arheologije i ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar. Dizajn likovnog rješenja potpisuje Nikolina Jelavić, diplomirana dizajnerica iz Zagreba. U realizaciji postava sudjelovalo je niz stručnih suradnika iz hrvatskih muzeja i ostalih baštinskih ustanova.

Nakon dugo godina truda i rada, Gradski muzej Vukovar napokon može predstaviti ljepotu i kvalitetu svojih zbirki koje bez sumnje puno doprinose hrvatskoj kulturi. 

Gradski muzej Vukovar sudjelovati će i ove godine u manifestaciji Noć Muzeja, samo ovaj put posjetitelje dočekuje s novim stalnim postavom. Građani i građanke Vukovara napokon će moći razgledati svoju baštinu u punom sjaju te s pozitivnom pogledom u budućnost i zajedništvo.

FOTO: WIKIMEDIA