LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kultura

Otvoreni Marulićevi dani uz brojne predstave i sadržaje

Program je ove godine u znaku petstote obljetnice prvotiska Marulićeve Judite, a posjetitelji će moći uživati u bogatom sadržaju i brojnim predstavama.

Program je ove godine u znaku petstote obljetnice prvotiska Marulićeve Judite, a posjetitelji će moći uživati u bogatom sadržaju i brojnim predstavama.

Ministrica kulture i medija dr.sc. Nina Obuljen Koržinek otvorila je 31. Marulićeve dane i Festival hrvatske drame u HNK Split. Ove godine manifestacija se odvija u znaku 500. obljetnice prvotiska Marulićeve Judite

Ministrica je navela kako je ovo jedna od godina koju ćemo obilježiti podsjećajući se na neke od važnih trenutaka nacionalne književnosti, ali i kulture općenito. Dodala je kako se u Marulićevo ime ovom manifestacijom simbolično spajaju Zagreb i Split, budući da se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici otvara izložba posvećena petstotoj obljetnici prvotiska Judite, a u Splitu još jedno izdanje Marulićevih dana.

Također, izjavila je kako se ovakvim programima Hrvatska odužuje Maruliću, te kako pokazuje da smo dostojni baštinici kulturnog blaga koje nam je ostavio ovaj književnik, za kojeg se često kaže da je otac hrvatske književnosti

― Marulić je istodobno bio kozmopolit, Europejac i ponosni Hrvat, Splićanin koji je s ponosom isticao svoj nacionalni identitet, pišući svoju Juditu „u versih harvacki složenu“ ― rekla je ministrica.

Program festivala počeo je 16. listopada u Zagrebu, a nastavio se u Splitu, gdje je taj dio festivala započeo izvedbom mjuzikla Bambina. Prilikom otvorenja dodijeljene su nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja 2018./2019. i 2019./2020., a program će trajati sve do 26. listopada. Sve sadržaje i raspored predstava možete pronaći na službenim stranicama manifestacije.
FOTO: PIXABAY