LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Od 15. do 17. svibnja u Zagrebu

Otvoren „Kulfest“ – festival konzervativne misli

U Zagrebu je počeo trodnevni festival na kojem sudjeluju suvremeni konzervativni mislioci. Uz poznate domaće izlagače na festivalu će u nedjelju nastupiti i 25-godišnja Lila Rose – poznata američka „pro-life“ aktivistica.

U Zagrebu je počeo trodnevni festival na kojem sudjeluju suvremeni konzervativni mislioci. Uz poznate domaće izlagače na festivalu će u nedjelju nastupiti i 25-godišnja Lila Rose – poznata američka „pro-life“ aktivistica.

U zagrebačkom hotelu Esplanade otvoren je prvi Kulfest – festival progresivne kulture.

Radi se o trodnevnom događanju koje tematizira suvremenu konzervativnu misao o političkim, društvenim i ekonomskim pitanjima.

Festival organiziraju udruge civilnog društva Vigilare i Centar za obnovu kulture, čiji su predstavnici, dr. sc. Stjepo Bartulica i dr. sc. Vice John Batarelo, otvorili festival i upozorili na potrebu za kvalitetnim artikuliranjem konzervativne misli u suvremenim okolnostima.

Nakon toga održan je okrugli stol na temu Što je konzervativna misao, pogledi i ideje u Hrvatskoj i svijetu. U diskusiji su sudjelovali: društveni komentator prof. dr. Nino Raspudić kao moderator, ekonomist i sociolog dr. sc. Slaven Letica, dr. sc. Robin Harris – bivši savjetnik britanske premijerke Margaret Tacher i gradonačelnik Karlovca, Damir Jelić (HDZ).

U diskusiji je istaknuto da konzervativnost ne znači nužno i zaostalost, nego da se inzistira na njegovanju pozitivnih tradicionalnih društvenih vrijednosti poput obitelji te prava na život i rad. Zanimljivo je da je za simbol festivala odabrana konzerva i to upravo kako bi se poručilo da ono ne mora značiti nešto negativno, nego nešto trajno i dobro. Svi diskuteri složili su se u ocjeni da je konzervativni svjetonazor jako podzastupljen u masovnim medijima u Hrvatskoj, iako značajan dio Hrvata dijeli te vrijednosti. Slaven Letica i Nino Raspudić posebno su se obrušili na Jutarnji list i ostala EPH izdanja, koja promiču radikalno lijeve stavove, a sve koji misle imalo drugačije proglašavaju šovinistima.

Bilo je govora i o domaćem nevladinom sektoru. Bartulica i Batarelo rekli su da najpoznatije hrvatske nevladine udruge koje su okupljene u Platformu 112 dobivaju milijune javnog novca, ali zastupaju samo jedan mali dio hrvatskog građanstva, a više se bore za neke partikularne interese. Te nevladine udruge nazvali su provladinim. Izlagači su se založili za obnovu konzervativne misli u Hrvatskoj i njezino jasno artikuliranje. Naglašena je važnost dijaloga i poštovanja među ljudima suprotstavljenih stavova.

Skup se nastavlja u petak raspravom o ekonomiji, a za nedjelju je najavljeno predavanje poznate mlade Amerikanke Lile Rose. Lila Rose je 25-godišnja aktivistica koja je postala izuzetno popularna u SAD-u, a i šire. Svojim stavovima o pitanju prava na život i o abortusu privlači veliku pozornost medija, a sudjelovala je u razotkrivanju industrije abortusa i nelegalnih djelatnosti klinika koje ih vrše u SAD-u.

Lila Rose
 
Lila Rose, FOTO: Flickr
FOTO: FACEBOOK