LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rough Guides o Gradu na Dravi

Osijek prvi na listi „Sedam europskih gradova u kojima niste bili, a morate ih posjetiti“

Grad na desnoj obali Drave i četvrti najveći grad u Hrvatskoj - Osijek - zauzeo je prvo mjesto na popisu sedam europskih gradova koje treba posjetiti, a koji je napravila ugledna izdavačka kuća Rough Guides.

Grad na desnoj obali Drave i četvrti najveći grad u Hrvatskoj - Osijek - zauzeo je prvo mjesto na popisu sedam europskih gradova koje treba posjetiti, a koji je napravila ugledna izdavačka kuća Rough Guides.

Najveći grad istočne Hrvatske, Osijek, našao se na prvom mjestu na popisu „Sedam europskih gradova u kojima niste bili, a morate ih posjetiti“ izdavačke kuće Rough Guides, koja postoji od 1982. godine Ova izdavačka kuća dosad je objavila više od 300 turističkih vodiča koji pokrivaju više od 200 svjetskih destinacija.

„Dok hrvatska obala dobiva sve pohvale, regija Slavonija u unutrašnjosti generalno se ignorira. Posjetitelji propuštaju puno toga. Elegantan grad Osijek na istoku nastradao je tijekom Domovinskog rata 1990-ih, ali danas je sve bliži onome kakav je bio na svojem vrhuncu tijekom austro-ugarskih godina, kada je u njemu postojala masovna vojna tvrđava, a tramvaji su kružili ulicama građenim u stilu belle époque. Najstariji dio grada, Tvrđa, temeljito je renoviran otkako je završio rat i prepun je kafića, restorana i barova koji ga razvedravaju. U pomlađenom središtu, pak, možete uživati u šetnjama uz rijeku Dravu i kušati lokalnu delikatesu, fiš-paprikaš, začinjenu riblju juhu, na nekom od restorana na rijeci”, piše Robin McKelvie, autor liste.

Centar Osijeka
 
Centar Osijeka, FOTO: Turistička zajednica OBŽ
 
 

Na drugom je mjestu slovenski Maribor, koji je s nešto više od 114 000 stanovnika ujedno i drugi najveći grad u toj državi. Kao i Osijek, i ovaj grad leži na obalama rijeke Drave, a 2012. Maribor je odnio titulu Europske prijestolnice kulture.

Maribor
 
Maribor, FOTO: Rough Guides
 
 

Treće mjesto pripalo je gradu Tartu, intelektualnom i kulturnom središtu Estonije. U ovom gradu, najstarijem na obali Baltičkoga mora, nalazi se i jedno od najstarijih sveučilišta u Europi, Tartu University, osnovano 1632. godine

Glavna zgrada - Tartu University
 
Glavna zgrada - Tartu University, FOTO: visitestonia.com
 
 

Nizozemski Utrecht zauzima četvrto mjesto na ovom popisu. Grad ima oko 316 000 stanovnika i četvrti je po veličini u Nizozemskoj. Sveučilište u Utrechtu najveće je sveučilište u zemlji, a mreža gradskih kanala bogata je kafićima, barovima i restoranima.

Utrecht
 
Utrecht, FOTO: Rough Guides
 
 

Peti je španjolski Cádiz, a slijede ga Perth u Škotskoj i poljski Torun.

FOTO: TURISTIČKA ZAJEDNICA OBŽ