LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Djelovanje Zaklade „Hrvatska za djecu”

Osigurano pola milijuna kuna za stipendiranje nadarenih i najpotrebitijih srednjoškolaca

– Zaklada funkcionira kao malo poduzeće u kojem se svi trude ostvariti što veći profit, a mi profit mjerimo kroz broj odobrenih potpora, isplaćenih donacija i financiranih i provedenih projekata kojima život djece i mladih činimo sretnijim i pravednijim. – kaže upraviteljica.

– Zaklada funkcionira kao malo poduzeće u kojem se svi trude ostvariti što veći profit, a mi profit mjerimo kroz broj odobrenih potpora, isplaćenih donacija i financiranih i provedenih projekata kojima život djece i mladih činimo sretnijim i pravednijim. – kaže upraviteljica.

Zaklada Hrvatska za djecu javlja da je osigurala pola milijuna kuna za stipendije kojima će pomoći u ostvarenju boljih životnih uvjeta i obrazovanju za stotinu najpotrebitijih učenika srednjih škola diljem Hrvatske.  

– Od svojega osnutka do danas Zaklada je dodijelila više od 22,5 milijuna kuna za 5800 obitelji čime je obuhvaćeno više od 12 tisuća djece. Dodijelila je oko 34 milijuna kuna za 4400 stipendija učenicima srednjih škola i studentima. Od 2014. godine Zaklada je dodijelila 15 milijuna kuna u svrhu sufinanciranja više od 200 programa i projekta pravnih osoba čime je obuhvaćeno više od 40 tisuća djece. Od 2016. dodijelila je više od 13 milijuna kuna za potrebe osiguranja prehrane djece u potrebi u osnovnim školama u županijama s višim stupnjem razvijenosti koje nisu obuhvaćene FEAD programom. – poručuju njezini predstavnici.

Unatoč financijskim izazovima i izvanrednoj situaciji prouzrokovanoj koronavirusom i dalje se uspijeva očuvati vizija Zaklade Hrvatska za djecu: razvijati se kao institucija prepoznatljivog identiteta i karaktera koja empatijom, stručnošću i inovativnošću aktivno doprinosi kvalitetnijem odrastanju djece u Hrvatskoj.

– Tim je Zaklade dinamičan, inovativan i pun novih ideja. U sjećanju mi je posebno ostala suradnja s UNICEF-om kada smo donijeli zakon o udomiteljstvu i pozvali Zakladu na suradnju. Upraviteljica Renata Gubić imala je bezbroj ideja te je vrlo brzo i sama uspostavila suradnju s UNICEF-om. Zajedno smo našli način da sva pomoć koja je potrebna udomiteljima i udomljenoj djeci bude realizirana. – ističe državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i politike te potpredsjednica Upravnog odbora Zaklade Marija Pletikosa.

Upraviteljica Renata Gubić dodaje:

– Zaklada funkcionira kao malo poduzeće u kojem se svi trude ostvariti što veći profit, a mi profit mjerimo kroz broj odobrenih potpora, isplaćenih donacija i financiranih i provedenih projekata kojima život djece i mladih činimo sretnijim i pravednijim. Osobno najviše uživam osmišljavati samostalne projekte Zaklade jer njima ostvarujemo neposredni kontakt s našim korisnicima, što nas emotivno najviše ispunjava i motivira.

Zaklada se u svojem dugogodišnjem radu ističe i brojnim samostalnim projektima kao što je, navode predstavnici, projekt I ja putujem kojim je ove godine omogućeno ljetovanje za jedanaest potrebitih obitelji.

– Tu su i projekti Moja maturalna večer, Moja nova škola – autoškola te brojni drugi. Sve ovo ne bi bilo moguće bez vrijednog i ustrajnog tima koji uz upraviteljicu Renatu Gubić čine Antonio Frinčić, Ozrenka Čolić, Josipa Živčić Silva Kantor, Lidija Tomljenović Kovačić, Ivana Balatinac i Marina Nikolić. – dodaju. 

Josipa Živčić, samostalna suradnica za opće i pravne poslove u Zakladi, navodi:

– Prije rada u Zakladi u Tanzaniji sam provela dva mjeseca volontirajući s djecom i mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Ono što me iznenadilo jest radost te djece koja zaista žive u groznim uvjetima. Pri povratku u Hrvatsku zadala sam si cilj da ću pronaći posao na kojem ću spojiti pravni posao i rad s djecom i mladima, a to je upravo Zaklada Hrvatska za djecu

 Predvodnici ovih prekrasnih priča godinama usrećuju potrebitu djecu i obitelji.

– U Zakladi radim već punih osam godina. Rad je vrlo zanimljivo iskustvo ponajviše zbog prilika u kojima upoznaješ nove ljude i djecu kojima imaš mogućnost pomoći. – kaže Ozrenka Čolić, suradnica za potpore i projekte.

Antonio Frinčić, samostalni suradnik za potpore i projekte, zaključuje:

– Ono što mi se najviše urezalo u sjećanje bilo je na samom mojem početku moga rada. Išli smo po domovima za djecu diljem cijele Hrvatske koja su putem projekta Slikovnice poželjela svoj idealan poklon za Božić. Oduševio me osjećaj da nekome mogu pomoći. Ta dječja radost i zahvalnost najviše me motiviraju.

FOTO: FILIP POPOVIĆ