LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
U TESTNOJ FAZI

Olujno nevrijeme poharalo Hrvatsku, a sustav upozorenja nikoga nije upozorio, evo zašto

Oluja koja je poharala unutrašnjost Hrvatske došla je iznenada, bez upozorenja.

Oluja koja je poharala unutrašnjost Hrvatske došla je iznenada, bez upozorenja.

Neviđeno nevrijeme zahvatilo je jučer poslijepodne unutrašnjost Hrvatske. Stabla su padala, vjetar je nosio sve pred sobom, kante za smeće, billboard plakate, poginulo je četvero ljudi, a nastradalo stotinu, prenosi Index.hr. No, obavijesti upozorenja od Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) nije bilo
.
Državni hidrometeorološki zavod izdao je crveno upozorenje netom prije oluje, a kasnije se "spustilo" na narančasto, a Sruuk šalje poruke samo ako je u pitanju crveno upozorenje, što je bilo prvo opravdanje šefa Ravnateljstva civilne zaštite Damira Truta za nedolazak obavijesti.

Načelnik Sektora 112 civilne zaštite RH Davor Spevec, objasnio je situaciju u gostovanju na HRT-u.

SMS poruke putem SRUUK-a nisu ni upućene. Sustav je još uvijek u testnoj fazi, a nedostaci se rješavaju i taj proces je pri kraju. U postupku je donošenje pravilnika koji će jasno definirati tko ima ovlast dati nalog da se provede radno upozoravanje stanovništva, rekao je Spevec. 

Istaknuo je da je takvo nevrijeme bilo daleko od očekivanog i da je iznenadilo čak i DHMZ. Uz to je naglasio brojku od preko četiri tisuće poziva iz cijele Hrvatske upućene na broj 112. No, takva brojka nije iznenađujuća s obzirom na štetu koju je oluja ostavila iza sebe te paniku koja je zavlada u tom trenutku bespomoćnosti.
FOTO: ANA KOLINGER