LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Projekt na 20 zagrebačkih lokacija

„OKOLO“: Kreće projekt posvećen umjetničkom istraživanju grada

U suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba počinje novi projekt „OKOLO“ koji predstavlja niz malih umjetničkih instalacija i urbanih intervencija, a u Zagrebu će svoj trag ostaviti i francuski umjetnici Oak Oak, Levalet i Scenocosme.

U suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba počinje novi projekt „OKOLO“ koji predstavlja niz malih umjetničkih instalacija i urbanih intervencija, a u Zagrebu će svoj trag ostaviti i francuski umjetnici Oak Oak, Levalet i Scenocosme.

Novi projekt posvećen umjetničkom istraživanju Zagreba – Okolo – malim će intervencijama u samo tkivo grada, od 7. do 22. srpnja, oživjeti niz javnih gradskih prostora. Pretvorit će ih u mjesta gdje se umjetnost spontano dotiče svakodnevice grada.

Preko dvadeset lokacija u centru grada bit će, kao carte blanche, predano u ruke umjetnika. Oni će zanimljivim rješenjima podići sadržajnu vrijednost odabranih gradskih prostora i skrenuti pažnju na njihovu ljepotu i posebnost, otkrivajući potencijal onih zanemarenih i praznih, kao i novu dimenziju funkcionalnih prostora, istovremeno ih povezujući i mapirajući kao mjesta vrijedna zaustavljanja i promišljanja.

Neke intervencije pozivat će na interakciju i korištenje, neke upućivati na novu, ljepšu stvarnost, dok će neke donijeti i dobru dozu humora, ponekad zaboravljenog u užurbanoj svakodnevici. Slučajnom ili namjernom prolazniku pružit će tako razlog da zastane, razgleda, razmisli ili se zabavi te potraži ostale intervencije sudjelujući u istraživanju i otkrivanju Zagreba.

U sklopu ovogodišnjeg uvodnog izdanja projekta Okolo svojim će radovima s gradom i prolaznicima popričati, uz nekolicinu hrvatskih sudionika, i poznati francuski street art umjetnici Oak Oak i Levalet koji će inovirati više od deset različitih gradskih lokacija te umjetnički duo Scenocosme koji će u Galeriji Kranjčar predstaviti interaktivnu zvučnu instalaciju Akousmaflore s biljkama u glavnoj ulozi.

Oak Oak dobro je poznat po svojoj igri s urbanim elementima i osvajanju gradskih ulica poetičnim i često humorističnim likovima. Posebno se posvećuje detaljima uz koje veže svoje intervencije, a radovi su mu nerijetko minijaturni i skriveni. Dosad je svoj otisak ostavio na ulicama gradova Francuske, Nizozemske, Španjolske, Belgije, Japana i Havaja, a surađuje i s galerijama u L.A.-u i New Yorku.

Levalet zanimljivom kombinacijom crteža i street art instalacija stvara živopisne likove koji komuniciraju s arhitekturom i razvijaju se u dijalogu s već postojećim okruženjem. Umjetnici Gregory Lasserre i Anais met den Ancxt, koji stoje iza imena Scenocosme, kroz interaktivne instalacije te radove na području vizualne i digitalne umjetnosti preispituju akcije i reakcije gledatelja uspješno spajajući tehnologiju i žive elemente.

Iako povezane zajedničkim nazivnikom Okolo, intervencije u sklopu projekta zadržat će svoj jedinstveni karakter, pojedinačni pristup i element iznenadnog pojavljivanja. Tako će svaki umjetnik, odnosno kolektiv, intervenirati u gradski prostor u različito vrijeme, nevezano za druge, već postojeće ili buduće, intervencije.

Ove godine Okolo nosi naziv Intro, najavljujući tako povećanje broja lokacija i umjetnika te umjetničkih formi izražavanja narednih godina. Događanje organiziraju Nas dve (Ana Mikin, Tina Kovačiček) uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba i Francuskog instituta. 

FOTO: IVAN PERKOV/STUDENTSKI.HR