LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Hrvatske šume

Održana je 33. Boranka: 350 volontera pošumljavalo opožarene dijelove Mosora

Volonteri su zaslađivali uglavnom stabla karakteristična za Primorje, a to su hrast medunac, čempres te crni i primorski bor.

Volonteri su zaslađivali uglavnom stabla karakteristična za Primorje, a to su hrast medunac, čempres te crni i primorski bor.

Na Mosoru je jučer održana 33. po redu akcija pošumljavanja požarišta na prostoru Dalmacije. Riječ je o inicijativi u sklopu hvalevrijednog volonterskog projekta Boranka, koji živi već četvrtu godinu za redom.

350 volontera, većinom učenika, studenata i izviđača, pošumljavalo je proteklog vikenda opožarena prostranstva planine Mosor. Volonteri su zaslađivali uglavnom stabla karakteristična za Primorje, a to su hrast medunac, čempres te crni i primorski bor.

Sadi se mješovito, isključivo autohtone vrste i sve prema uputama struke. Radujemo se svakoj posađenoj sadnici i sjemenu, ali uspjeh sadnje, osim naše dobre volje, uvelike ovisi i o prirodnim i vremenskim uvjetima. Kako su temperature još uvijek visoke, a padaline izuzetno rijetke, organiziramo i akcije zalijevanja sadnica kako bi lakše preživjele sušna razdoblja. Prema povratnim informacijama stručnjaka Hrvatskih šuma, zalijevanje posađenih sadnica značajno povećava njihovo preživljavanje, omogućavajući preživljavanje u prosjeku više od 70% posađenih sadnica - izjavio je glavni koordinator kampanje Boranka, Dan Špicer, prenosi Dalmacija danas.

S ovom, 33. akcijom Boranke, broj do sada uključenih volontera, koji su osobno sudjelovali u akcijama pošumljavanja, popeo se na više od 9 500. Tijekom tog perioda, posađeno je više od 100 000 stabala u sadnicama, sjemenu i žiru. Time je Boranka postala najveća volonterska akcija pošumljavanja požarišta u čitavoj Europi.