LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Za škole bez nasilja

Održana dodjela godišnje nagrade „Luka Ritz“ za promicanje tolerancije i škole bez nasilja

Ova nagrada, koja se dodjeljuje u spomen na tragično preminulog mladog aktivista Luku Ritza, prepoznaje i nagrađuje učenike koji svojim primjerom promiču nenasilje, toleranciju i empatiju u školama.

Ova nagrada, koja se dodjeljuje u spomen na tragično preminulog mladog aktivista Luku Ritza, prepoznaje i nagrađuje učenike koji svojim primjerom promiču nenasilje, toleranciju i empatiju u školama.

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih održana je svečana dodjela Godišnje nagrade „Luka Ritz“ za promicanje tolerancije i škole bez nasilja. Ova nagrada, koja se dodjeljuje u spomen na tragično preminulog mladog aktivista Luku Ritza, prepoznaje i nagrađuje učenike koji svojim primjerom promiču nenasilje, toleranciju i empatiju u školama.

Nagrada „Luka Ritz“ kroz godine je imala pozitivan utjecaj na mnoge učenike, ističući one koji svojim zrelim, dobrim, otvorenim i moralnim djelovanjem promiču vrijednosti kao što su prihvaćanje, empatija, prijateljstvo, međusobno poštovanje i nenasilno ponašanje. Dobitnici nagrade nas podsjećaju na ljepotu i vrijednost pomaganja i davanja bez očekivanja.

Prijavite rad za godišnju nagradu Hanfe i osvojite čak do dvije tisuće eura


Kategorija osnovnih škola dobitnik nagrade je Niko Vitlić, učenik 2. razreda Osnovne škole Tučepi, Tučepi. Niko se istaknuo svojom osebujnošću, iskrenošću i optimizmom. Njegov nenasilni pristup rješavanju sukoba i zalaganje za dobre odnose čine ga primjerom za sve učenike. Jedan od njegovih značajnih trenutaka bio je kada je, unatoč fizičkom napadu, odlučio ne uzvratiti istom mjerom, pokazujući tako da nasilje nije rješenje.

U kategorija srednjih škola dobitnica nagrade je Ardijana Deva, učenica 3. razreda Srednje škole Dragutina Stražimira, Sveti Ivan Zelina. Ardijana živi i promišlja toleranciju, njeguje asertivnu komunikaciju te se odnosi prema svima dostojanstveno i s poštovanjem. Njeno prosocijalno ponašanje i briga za potrebe drugih čine je uzorom u školskoj i privatnoj zajednici.

Hanfa izabrala najbolje studentske znanstvene i stručne radove te otvorila nove prijave!



Posebna priznanja za školsku godinu 2023./2024. dobili su  Niko Jajčević, učenik 5. razreda Osnovne škole Grigora Viteza iz Zagreba te Anna Šimić, učenica 4. razreda Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrije Štampara iz Vinkovaca. Niko je prepoznat po svom uzornom ponašanju, komunikativnosti i odgovornosti. Njegova empatičnost i volja za suradnjom i pomaganjem čine ga pozitivnim primjerom među učenicima i djelatnicima škole. Nakon što je bila žrtva vršnjačkog nasilja, Anna se odlučila posvetiti borbi protiv nasilja i zaštiti slabijih. Posebno se istaknula svojim radom s učenicima s teškoćama i onima s problemima mentalnog zdravlja, pružajući im podršku i pomoć.

NASILJU ZBOGOM: Poznata imena dobitnika ovogodišnje nagrade Luka Ritz


Nagrade i posebna priznanja dobitnicima uručili su državna tajnica doc. dr. sc. Iva Ivanković i predsjednica Povjerenstva za dodjelu Nagrade „Luka Ritz“ Suzana Ritz. Ceremonija je istaknula važnost promoviranja tolerancije i nenasilja među mladima, te je inspirirala sve prisutne da slijede primjer dobitnika nagrada.
IZVOR: MINISTARSTVO ZNANOSTI, OBRAZOVANJA I MLADIH
FOTO: HINA