LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Plesna umjetnost

Odjel za balet mogao bi postati dio srednjoškolskog obrazovanja u ovoj školi

Ako škola dobije odobrenje od Ministarstva, od iduće školske godine imat će poseban odjel za klasični balet i suvremeni ples.

Ako škola dobije odobrenje od Ministarstva, od iduće školske godine imat će poseban odjel za klasični balet i suvremeni ples.

Osnovna škola Vežica u Rijeci, već godinama provodi osnovnoškolsku razinu obrazovanja u plesnom umjetničkom području, a kada bi Ministarstvo odobrilo Sušačkoj gimnaziji Odjel za balet – učenici bi mogli nastaviti svoje obrazovanje u Rijeci, piše Novi list.

Ravnateljica Sušačke gimnazije, Dina Linić Učur, ističe da je nužna obrazovna vertikala u plesnom umjetničkom području.

 

„Mišljenja smo da je to nešto što nedostaje u primorsko-goranskom obrazovnom sustavu. Zbog nepostojanja srednjoškolskog obrazovanja, nakon završetka osnovne razine djeca moraju odlaziti u Zagreb ili izvan Hrvatske. Dobijemo li odobrenje Ministarstva omogućit ćemo polaznicima Osnovne škole za klasičan balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica nastavak obrazovanja u Rijeci. Sami smo izradili program, ostvarili smo kontakte s voditeljem osnovne škole i u roku smo predali program Ministarstvu.“ – rekla je ravnateljica za Novi list.
 

Implementacija nije jednostavna


Uvođenje novog programa zahtijeva prostor, kadrovske i materijalne uvjete, koje bi prema ravnateljici trebala osigurati Primorsko-goranska županija.

 

„Prostor imamo. U prizemlju škole nalazi se prostor koji je nekad koristila Medicinska škola. Taj je dio škole sada izvan funkcije. Posjeduje sanitarni čvor, a potrebno je urediti svlačionicu i dvoranu. Tu imamo obećanje Primorsko-goranske županije da će osigurati sredstva za tu namjenu“, objasnila je Linić Učur za Novi list.


Ravnateljica je naglasila da će budući odjel za balet i suvremeni ples biti otvoren za sve riječke srednjoškolce koji bi u školu dolazili samo zbog plesa.

 

Ova cijela inicijativa potaknuta je velikim interesom za Osnovnu školu za klasični balet i suvremeni ples u OŠ Vežica. Ove godine se u osnovnu plesnu školu upisalo 115 polaznika osnovnoškolskog te njih 54 predškolskog uzrasta.

FOTO: UNSPLASH, ILUSTRACIJA