LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Novo izdanje karnevala

Odgađa se Riječki karneval, novi termin tijekom ljetnih mjeseci

Povorke se ove godine ne otkazuju u potpunosti, već se odgađaju za ljetne mjesece odnosno za vrijeme u kojem se očekuje bolja epidemiološka situacija.

Povorke se ove godine ne otkazuju u potpunosti, već se odgađaju za ljetne mjesece odnosno za vrijeme u kojem se očekuje bolja epidemiološka situacija.

Centralni događaji Riječkog karnevala – Međunarodna karnevalska povorka i Dječja karnevalska povorka, zbog novog snažnog vala pandemije koronavirusa i potrebe poštivanja strožih epidemioloških mjera, neće se održati u za to uobičajenim terminima.

Bliži se Antonja kad Rijeka tradicionalno ulazi u svoje peto godišnje doba, omiljenu sezonu svih ljubitelja karnevalskih događanja, zabave pod maskama i njegovanja autohtonih mesopusnih običaja. No, kako poručuju iz Turističke zajednice grada Rijeke, Riječki karneval se ni ove godine neće moći održati u svom uobičajenom izdanju.

– Nažalost, zbog novog snažnog vala pandemije koronavirusa i potrebe za poštivanjem strožih epidemioloških mjera, Riječki karneval trenutno se ne može održati u svom punom obimu pa se tako sada, odnosno u za to uobičajenim terminima, neće održati centralni događaji karnevala – Međunarodna karnevalska povorka i Dječja karnevalska povorka. – rekao je gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović.

Dječja i Međunarodna karnevalska povorka u ljetnom terminu – primopredaja ključa Grada Meštru karnevala u uobičajenom terminu

Povorke se ove godine ne otkazuju u potpunosti, već se odgađaju za ljetne mjesece odnosno za vrijeme u kojem se očekuje bolja epidemiološka situacija. Termini održavanja Međunarodne karnevalske povorke i Dječje povorke prebačeni su na početak ljeta i nadam se da nam pandemija neće i tada poremetiti planove. Isto je i s Humanitarnim karnevalskim balom, čije se održavanje također prebacuje u ljetni termin.

– Ipak, unatoč pandemiji, dio karnevalskih događanja održat će se u uobičajenom terminu pa je tako već u ponedjeljak na rasporedu tradicionalna primopredaja ključa Grada Meštru karnevala, koja će ove godine biti nešto drukčija no što je to bilo do sada – najavio je gradonačelnik grada Rijeke gospodin Marko Filipović.

Direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa pojasnio je što je prethodilo ovoj odluci:

– Premda karnevalsko doba svi željno iščekujemo, svjesni smo da je vrijeme u kojem se nalazimo posebno izazovno te da moramo biti odgovorni i dobro procijeniti opasnosti koje bi održavanje Riječkog karnevala moglo donijeti u ovom trenutku. Epidemiološka situacija u cijeloj zemlji je teška i dok je tako, Riječkog karnevala onakvog kakvog smo do sada navikli, nažalost ne može biti. Karneval je festival  maski, veselja, zabave te prvenstveno druženja, a upravo je to ono čega se privremeno moramo odreći misleći pritom na zdravlje naših sugrađana i gostiju, uz nadu u što brži povratak na staro. Isto vrijedi i za tjedne koji prethode samoj povorci u kojima grupe intenzivno rade na pripremi kostima i maski, okupljaju se i planiraju detalje svojih nastupa. Uz sve napore za pronalazak adekvatne alternative za održavanje omiljenih povorki pridržavajući se epidemioloških mjera koje su na snazi, postalo je jasno da bi se u svakom drugom obliku izgubilo ono osnovno što ona predstavlja za karnevaliste – dan u kojem se pod maskama zaboravlja na sve probleme te u potpunoj slobodi uživa u zajedničkoj zabavi na riječkom Korzu – kazao je Škarpa.

Primopredaja ključa Grada, kojom se tradicionalno obilježava početak Riječkog karnevala vladavine maškara, na programu je u ponedjeljak, 17. siječnja. Tom prilikom bit će predstavljene još neke novosti ovog izdanja koji će, po svemu sudeći, biti puno iznenađenja.

Ove godine Rijeka bi tako mogla imati pravo ljetno osvježenje – Riječki karneval u ljetnom izdanju

– Teška srca najavljujemo da će Međunarodna karnevalska povorka, koja se trebala održati 27. 2. 2022. biti odgođena, kao i ostala veća događanja karnevalskog perioda, s izuzetkom programa koje je moguće održati uz pridržavanje svih epidemioloških mjera na snazi. Nadamo se i vjerujemo da će se situacija do ljeta popraviti i da ćemo se moći usredotočiti na neke slađe brige – npr. u što se maskirati na ugodnih 25 stupnjeva, te da ćemo mjesece koji su pred nama iskoristiti za dodatnu kreativnost i nove ideje koje će dodatno unaprijediti kvalitetu najpoznatijeg riječkog turističkog proizvoda. Riječki karneval svake godine s ponosom ugošćuje karnevalske grupe iz različitih zemalja i prijatelje Riječkog karnevala koji dolaze iz cijelog svijeta te se nadamo  da ćemo se u novom terminu svi moći ponovno okupiti  kao i da će ovo biti prilika da nas posjete oni koji to oduvijek žele, a do sada možda nisu imali prilike. – rekao je Petar Škarpa.

Usprkos odgodi centralnih događaja manifestacije, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku odigrat će se ciklus od četiri atraktivne kazališne komedije najavljene u sklopu već tradicionalnog programa Dani smijeha u Karnevalu, a u skladu sa svim epidemiološkim mjerama i ograničenjima koji budu na snazi u trenutku održavanja.

Ono što će također obilježiti predstojeće dane u gradu te nam olakšati iščekivanje, šarenilo je karnevalskih dekoracija koje će se uskoro vijoriti nad nama, donositi nam dobro raspoloženje i podsjećati nas na razuzdani duh karnevalske tradicije, poručuju iz Turističke zajednice grada Rijeke.
FOTO: UNSPLASH