LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Splitu

Od premještanja fakulteta do novog doma – splitski rektor ima brojne planove

U Splitu već započele realizacije nekih planova kojima će se povećati kvaliteta Sveučilišta.

U Splitu već započele realizacije nekih planova kojima će se povećati kvaliteta Sveučilišta.

Novi rektor splitskog sveučilišta prof. dr. Dragan Ljutić ima velike planove za upravu sveučilišta, ali, što je još bitnije, i za splitske studente, prenosi Slobodna Dalmacija.

Obostrano će zadovoljstvo biti činjenica da se Rektorat seli iz Poljičke ulice u neiskorišteni prostor sveučilišne knjižnice, što znači da će Filozofski fakultet u Splitu sada imati cijelu zgradu u Poljičkoj samo za sebe i to, najvjerojatnije, već kroz nešto više od mjesec dana.

Potrebno je pronaći mjesta za 11 fakulteta, Umjetničku akademiju i četiri sveučilišna odjela, a to, čini se, rektor Ljutić ne smatra nemogućim jer, osim već spomenutih institucija, planira osnivati i neke nove kojima bi se privuklo još više stranih studenata.

Odjel zdravstvenih studija tako bi se trebao smjestiti u prostor bivše upravne zgrade OTP banke, s kojom su već u pregovorima, a unutar samoga Odjela osnovali bi još neki studij, kao što je Studij radne terapije, a zamisao je i povećanje kvota na nekim već postojećim studijima:

– Za početak, izvjesno je da će se na tim studijima povećavati kvote, jer tržište traži kadar koji se tamo proizvodi, a to su: Sestrinstvo, Primaljstvo, Fizioterapija, Radiološka tehnologija i Medicinsko laboratorijska dijagnostika. – izjavio je rektor za Slobodnu Dalmaciju.

Prema još jednom planu, selit će se i Kineziološki fakultet, zajedno s Umjetničkom akademijom s adrese Teslina 6 na adresu Teslina 10, gdje su ranije bili smješteni Kemijsko-tehnološki i Prirodoslovni fakultet. Ovaj bi se plan trebao realizirati do početka sljedeće akademske godine, a dogovori oko toga tko će koristiti koji dio ovog 4300 četvornih metara velikog prostora već su riješeni.

Također, raspravlja se i o premještanju zgrada Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u zgradu IGH-a, kao i o uređivanju parkirališta na Kampusu, no o tome još nema konkretnih detalja.

Gradnja novog studentskog doma

Vjerojatno najbitnija vijest studentima potencijalna je gradnja još jednog studentskog doma preko puta već postojećega doma Dr. Franjo Tuđman. Ova je problematika bolna točka svim splitskim studentima jer je pronalazak privatnog smještaja noćna mora i vode se vječne borbe sa smještajem tijekom turističke sezone kada su studenti gotovo izbačeni na ulice, a sami dom ne može smjestiti sve studente. Ovaj bi pothvat, stoga, sigurno olakšao život domaćim i stranim studentima te im dao osjećaj sigurnosti i zadržao ih u gradu Splitu.

Što o planovima misle studenti

Dio studenata zapravo nije ni upoznat sa svim planovima, kojih ima zaista puno i čine se gotovo savršenima. Međutim, teško je vjerovati da će stvarno sve proći tako glatko. Jedna studentica splitskog sveučilišta iznijela je svoje iskustvo prilikom premještanja Filozofskog fakulteta u jednu zgradu:

– Premještanje u novu zgradu izgledalo je pomalo nespretno. Početak nastave odužio se zbog selidbe, došli smo u zgradu koja nije imala ni poštene stolice. One su bile neke improvizirane, a u zgradi su bile, a i još uvijek su, oznake Ne naslanjaj se na ogradu, jer je zgrada vrlo stara pa je ograda klimava.

Bilo je još nekih problema, no stvari dolaze na svoje pa bi ovaj potez trebao imati u potpunosti pozitivan ishod:

– U početku nismo imali menzu baš u blizini, nego tek gore na kampusu. Nismo imali niti kopirnicu, no sad se to sve popravlja lagano. Uselili smo se brže-bolje, bez nekih velikih uvjeta za normalno studiranje, no, kažem, dolazi to na svoje malo po malo.

Splitsko sveučilište moglo bi još bolje rangirati


Vezano: Sveučilište u Splitu prema THE ljestvici najbolje u regiji


Iako će prilikom realizacije planova studenti sigurno morati proći kroz određeni period prilagodbe ako se ostvari sve planirano, ovo bi sveučilište svojom kvalitetom moglo privući brojne domaće i strane studente te zauzeti još više mjesto na Timesovoj listi gdje je sada između 601. i 800. mjesta – poprilično iznad Sveučilišta u Zagrebu.

FOTO: PIXABAY