LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Digitalne zelene potvrde

Od lipnja moguće uvođenje zelenih potvrda – moći će ih skenirati bilo tko?

Od lipnja bi nam život mogao izgledati još drugačije jer postoje velike šanse za uvođenje digitalnih zelenih potvrda koje bi služile kao ulaznica za zatvorene dijelove ugostiteljskih i drugih objekata, putovanje i slično.

Od lipnja bi nam život mogao izgledati još drugačije jer postoje velike šanse za uvođenje digitalnih zelenih potvrda koje bi služile kao ulaznica za zatvorene dijelove ugostiteljskih i drugih objekata, putovanje i slično.

Hrvatska je prva zemlja članica EU-a koja je testirala sustav digitalnih zelenih potvrda, rekao je Davor Božinović na sjednici Vlade, piše Jutarnji list. Očekuje se, stoga, da će se iste početi izdavati već od lipnja.

Uvođenje ovih kodova pomalo je nalik epizodama Black Mirrora jer prema dosadašnjim saznanjima, koje prenosi Jutarnji list, bilo tko će moći skenirati vaš QR kod (ako mu ga pokažete) i tako provjeriti jeste li sigurni, odnosno jeste li se cijepili, preboljeli koronavirus i imate li negativan test. Važno je napomenuti da osoba koja provjerava kod neće znati ime i prezime osobe koja posjeduje digitalnu potvrdu, već će samo iščitati je li važeća.

Aplikaciju koja je upućena na Google i Apple trgovinu moći će koristiti raznorazne institucije i objekti poput restorana, kafića i slično kako bi provjerili posjeduju li njihovi gosti potvrdu potrebnu za ulazak u, primjerice, zatvorene dijelove objekta.  

Potvrdu će biti moguće preuzeti putem sustava e-Građani, a trenutno se teži tome da ona automatski stigne onima koji ispunjavaju određene preduvjete. Baza podatka, kako Jutarnji neslužbeno doznaje, formirana je u Centralnom informacijskom sustavu RH te se puni u realnom vremenu – kada se osoba cijepi itd.

Oni koji budu imali negativan test na koronavirus trebali bi imati potvrdu koja bi važila 48 sati, dok bi onima cijepljenima ona vrijedila vjerojatno 180 dana, kao i onima koji su preboljeli koronavirus. Ona će vjerojatno služiti i za putovanja u zemlje Europske unije te za ulazak u trenutno zatvorene prostore poput kafića, klubova, za odlazak na svadbu i slično, a ponegdje čak i za događaje na otvorenom. 

Oni koji prekrše određene mjere mogli bi dobiti rigorozne kazne, no neće u svakom restoranu biti inspektor, već će kontrole, koje će provoditi redari Civilne zaštite, Inspektorat i policija, biti česte i ozbiljne. S obzirom na to da se mlađi od 18 godina neće cijepiti, oni će vjerojatno moći ulaziti zatvorene prostore bez potvrda pod uvjetom da su s roditeljima koji je imaju.
FOTO: UNSPLASH