LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nova pravila

Od danas stroža pravila za romobiliste i bicikliste

Čini se kako je u našoj zemlji odzvonilo bezbrižnoj vožnji na električnim romobilima.

Čini se kako je u našoj zemlji odzvonilo bezbrižnoj vožnji na električnim romobilima.

Nova postrožena pravila za električne romobile i bicikliste stupa na snagu od ove subote. Kazne za one koji se neće pridržavati pravila, bit će visoke.

Naime, u subotu, 30. srpnja na snagu stupaju izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Novosti u Zakonu većim se dijelom odnose upravo na vozače električnih romobila, koji dosad nisu bili prepoznati kao sudionici u prometu. Upravo je iz zakonske neuključenosti tog prometnog sredstva nastao cijeli niz problema, a električnih romobila svaki dan ima sve više na cestama. Nije bilo točno propisano kuda, kako i kojom brzinom smiju voziti električni romobili. Rezultiralo je to kaosom i na nogostupima i na kolnicima.

Tako se osobnim prijevoznim sredstvima smatraju vozila s elektromotorom ne jačim od 0,6 kW i koja na ravnoj cesti ne mogu razviti brzinu veću od 25 km/h, a koja nemaju sjedeća mjesta, kao što su monocikl s motornim ili električnim pogonom, segway te romobili s motornim ili električnim pogonom.

Električni romobili koji ne spadaju u kategoriju osobnih prijevoznih sredstava – oni koji voze brže od 24 kilometra na sat – moraju biti homologirani i registrirani. Izmjenama zakona regulirat će se i nošenje kacige i pravila vožnje pa tako svi vozači romobila, rola i koturaljki moraju nositi kacigu, a ako to odbiju slijedi kazna od 300 kuna. Motoristi će zbog vožnje bez zaštitne kacige biti kažnjeni s 1000 kuna.

Kacigu na biciklu moraju nositi vozači bicikla mlađi od 16 godina, u suprotnom im slijedi kazna od 300 kuna. Novim Zakonom smanjila se kazna za slušalice u ušima za vrijeme vožnje sa sadašnjih 1000 na 300 kuna. Uvedena je obveza vozačima romobila i drugih osobnih prijevoznih sredstava da noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti budu označeni reflektirajućim prslukom, reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom. Uvodi se i obveza vozača osobnih prijevoznih sredstava da se kreću biciklističkom trakom ili stazom. Iznimno, ako biciklistička staza ili traka ne postoje, vozači osobnih prijevoznih sredstava moći će se kretati po površinama namijenjenim za kretanje pješaka te zonama smirenog prometa, pod uvjetom da vode računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu.

U slučaju da na nekoj cesti nema pločnika namijenjenog pješacima, vozači romobila smiju se kretati dionicama dionicama županijskih, lokalnih i nerazvrstanih cesta na kojima je brzina kretanja ograničena na 50 km/h ili manje i na kojima je to dopušteno postavljenim prometnim znakom kojim se dopušta kretanje osobnih prijevoznih sredstava. Pritom se moraju kretati što bliže desnom rubu kolnika.
FOTO: PIXABAY