LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Odluke Vlade RH

Od 27. 4. popuštanje mjera; odlučeno je i kada će se studenti vratiti vježbama na fakultetu

Prva faza popuštanja mjera planirana je 27. travnja, druga 4. svibnja, a treća 11. svibnja. Donosimo njihov detaljniji prikaz.

Prva faza popuštanja mjera planirana je 27. travnja, druga 4. svibnja, a treća 11. svibnja. Donosimo njihov detaljniji prikaz.

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj 23. travnja premijer Andrej Plenković predstavio je 3 faze popuštanja mjera koje su na snazi zbog epidemiološke situacije prouzrokovane koronavirusom Prva faza počinje 27. travnja, druga 4. svibnja, a treća 11. svibnja.

Prva faza – od 27. travnja

U prvoj fazi, točnije 27. travnja, omogućuje se rad svim poslovnim subjektima u trgovini, osim onima koji se nalaze u trgovačkim centrima i izuzev trgovina koje zbog posebnih mjera već rade. Tog datuma s radom mogu početi i uslužne djelatnosti u kojima se ne ostvaruje bliski kontakt s klijentima (primjerice krojači, postolari, turističke agencije i sl.).

U ovoj se fazi uvode javne gradske i prigradske linije te brzobrodske linije za otoke koji nisu povezani trajektnim linijama. Omogućuje se i rad knjižnica, muzeja, galerija, antikvarijata i knjižara.

Od navedenog će ponedjeljka sportaši i sportašice prve i druge kategorije u pojedinačnim sportovima te seniorskim sportskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja moći trenirati. Također, od tada će biti moguća provedba državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika.

Vezano: Potvrđen još 31 slučaj koronavirusa, Alemka Markotić osvrnula se na ponašanje nakon popuštanja mjera


2. faza – od 4. svibnja

Ako se nakon prvog popuštanja ne pogorša epidemiološka situacija, 4. svibnja s radom u punom obujmu započet će javni zdravstveni sustav, osim iznimki u skladu s mjerama Ministarstva zdravstva, kao i rad privatnika. 

Tada bi ponovno trebale biti omogućene uslužne djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt (primjerice frizeri, kozmetičari...)

3. faza – od 11. svibnja

Treća faza popuštanja mjera planirana je za 11. svibnja. Tada bi se trebalo dopustiti okupljanje 10 osoba na jednom mjestu.

Od tog bi datuma trgovački centri trebali početi s radom. Djeca bi se vratila u vrtiće, kao i učenici od 1. do 4. razreda u školske klupe. U školi bi bili i posebni razredni odjeli, kao i učenici s teškoćama koji imaju pomoćnika u nastavi.

Ova je faza značajna i za studente. Bude li epidemiološka situacija pod kontrolom, oni će tada moći na laboratorijske, umjetničke i kliničke vježbe te praktični rad u malim grupama.

U ovoj fazi ponovno će se uvesti međužupanijske prijevozničke linije i linije domaćeg zračnog prijevoza. Tada bi se trebao dozvoliti i rad ugostiteljskih objekata, ali isključivo u vanjskim prostorima. Trebali bi raditi i ugostiteljski objekti u smještajnim kapacitetima za korisnike smještaja. Otvorili bi se ponovno nacionalni parkovi i parkovi prirode. Uz to, tada se planiraju proširiti uvjeti za izdavanje e-propusnica. 

Neovisno o popuštanju mjera i dalje će biti nužno pridržavanje mjera fizičke udaljenosti, higijenskih standarda i dezinfekcije prostora. Poslodavci će i dalje trebati osiguravati rad sukladan tim mjera ili od doma ako je to moguće. Zabrana javnih okupljanja ostaje na snazi.

Vezano: Ministrica Divjak: razmatramo jesu li izborni predmeti nužni za upise na fakultete


Premijer Plenković dodao je da će se državna matura održati po planu, odnosno od 8. do 29. lipnja. Vjerska okupljanja bit će moguća od 2. svibnja. Na koncu je poručio da će se s drugim europskim državama pronaći rješenja po pitanju otvaranja granica. 
FOTO: SCREENSHOT/YOUTUBE