LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Održana konferencija za medije

Objavljeno više detalja o bespilotnoj letjelici sa Save

Događaj je kvalificiran kao teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti.

Događaj je kvalificiran kao teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti.

Županijsko državno odvjetništvo na konferenciji za novinare objavilo je rezultate izvida vezanih uz pad bespilotne letjelice prošloga mjeseca u Zagrebu. Jurica Ilić, županijski državni odvjetnik u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu kazao je kako se nakon dovršenog očevida u suradnji s drugim nadležnim tijelima koje su zadužene za kriminalističko vještačenje ustanovilo se da je događaj kvalificiran kao teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti iz članka 222. st. 1 u vezi s člankom 215 st. 1 Kaznenog zakona, prenosi HRT

– Vršena su kemijsko-fizikalna vještačenja, balistička vještačenja i mišljenje vojne struke. Danas iznosimo dio koji se odnosi na pad letjelice, dok je dolazak letjelice u nadležnosti drugih tijela i tu se izvidi nastavljaju. Bilo je vidljivo da se radi o aviobombi s upaljačem, ali dotad rezultati nisu dali osnove za zaključak – naglasio je.

Brigadir Jadranko Karlušić iznio je sve detalje o padu letjelice, vremenu pada i materijalnoj šteti. Naglasio je da je šteta procijenjena na 600.000 kuna, oštećeno je 96 automobila. Letjelica je prevezena u vojarnu HV-a za daljnje vještačenje. Od 11 do 14. ožujka trajao je očevid koji je izvršen na četiri lokacije. Očevid je napravljen i na mjestu pada padobrana.

Glavni vojni zrakoplovni istražitelj Mario Počinok detaljnije je govorio o uzrocima pada letjelice. Naglasio je kako je događaj pada letjelice spada u događaj avionske nesreće. Letjelica je napravljena za dubinsko izviđanje, a ima visoke performanse.

Kreće se brzinom od devetsto do 1100 na sat, leti i transsonično. Visina s kojom može povesti snimanja kreće se od tristo do šest tisuća metara. Ima tri promjene smjera. Ima šest promjene visine. Vrijeme lansiranja pripremanja je 15 minuta. Lansira se pomoću posebnog vozila. 

– To je potpuno automatiziran stroj koji obavlja funkciju izviđanja i snimanja. – poručio je Počinok. 

FOTO: STUDENTSKI.HR