LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Agencija za mobilnost i programe Europske unije

Objavljeni rezultati natječaja za inicijativu Europska sveučilišta: Među odabranima i četiri iz Hrvatske!

Četiri nova saveza moći će započeti svoju suradnju, dok će 16 trenutno podržanih europskih sveučilišta nastaviti primati svoja sredstva.

Četiri nova saveza moći će započeti svoju suradnju, dok će 16 trenutno podržanih europskih sveučilišta nastaviti primati svoja sredstva.

Europska komisija objavila je rezultate poziva za 2022. godinu za inicijativu Europska sveučilišta s proračunom od 272 milijuna eura iz programa Erasmus+. Četiri nova saveza moći će započeti svoju suradnju, dok će 16 trenutno podržanih europskih sveučilišta nastaviti primati svoja sredstva.

Zajedno s 24 alijanse odabrane 2020. godine, ukupno 44 europska sveučilišta sada obuhvaćaju 340 institucija visokog obrazovanja u glavnim gradovima i udaljenim regijama iz 31 zemlje, uključujući sve države članice EU-a te Island, Norvešku, Srbiju i Tursku. Novost u okviru Erasmus+ poziva za 2022. je da savezi sada mogu prihvatiti pridružene partnere iz zemalja Bolonjskog procesa primjerice iz Ukrajine, Ujedinjenog Kraljevstva i Švicarske. Nadalje, partnerstvom s oko 1300 pridruženih partnera, od nevladinih organizacija, poduzeća, gradova i lokalnih ili regionalnih vlasti, Europska sveučilišta mogu značajno povećati kvalitetu i opseg tercijarnog obrazovanja, prenosi ampeu.hr.

- Ako pogledate europske institucije visokog obrazovanja pojedinačno, vidjet ćete da je svaka od njih centar znanja i inovacija za sebe. Povezujući ih i stvarajući transnacionalne saveze, omogućujemo im da postanu europski šampioni znanja i još više rastu kroz suradnju u obrazovanju, istraživanju i inovacijama - rekao je potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas.

Unutar inicijative Europska sveučilišta trenutno djeluje 44 saveza među kojima se ponovno nalaze četiri hrvatska sveučilišta, ali i jedna nova ustanova. Sveučilište u Zadru dio je saveza nazvanog Europsko sveučilište za pametno i održivo upravljanje obalnim gradskim područjima (EU-CONEXUS). Sveučilište u Rijeci djeluje u savezu Mladih sveučilišta za budućnost Europe (YUFE). Sveučilište u Splitu djeluje kao dio saveza pod nazivom Europsko sveučilište mora SEA-EU (The European university of the Seas). Ove godine inicijativi Europskih sveučilišta priključuje se i Visoka poslovna škola PAR iz Rijeke koja djeluje unutar Europskog sveučilišta za dualno obrazovanje (EU4DUAL). Valja istaknuti kako Sveučilište u Zagrebu već djeluje unutar saveza Europskog sveučilišta postindustrijskih gradova (UNIC) od 2020. godine.

Europska sveučilišta savezi su institucija visokog obrazovanja iz cijele Europe koja surađuju u obrazovanju, istraživanju i inovacijama za dobrobit studenata, nastavnika i društva. Neki su savezi opći i obuhvaćaju sve discipline, a drugi su, primjerice, usmjereni na održivi razvoj, zdravlje i dobrobit, digitalizaciju i umjetnu inteligenciju, umjetnost, inženjerstvo ili svemir. Svaki savez dobiva proračun do 14,4 milijuna eura iz programa Erasmus+ za četiri godine što predstavlja snažno povećanje u usporedbi s maksimalnim iznosom od 5 milijuna eura za tri godine u okviru prethodnih Erasmus+ poziva.

- Ponosna sam što smo u mogućnosti osigurati veća i dugoročnija sredstva za saveze s programom Erasmus+, kao i što smo osigurali uključiv pristup, dajući mogućnosti visokim učilištima da se pridruže postojećim savezima ili formiraju nove - izjavila je  Mariya Gabriel, povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade.

U jesen 2022. godine Europska komisija će objaviti sljedeći Erasmus+ poziv za dostavu prijedloga s ciljem da ponudi sredstva postojećim savezima, ali i da stvori nove.
FOTO: PIXABAY