LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Državna matura

Objavljen prijedlog kalendara državne mature u školskoj godini 2015/2016.

Prema prijedlogu kalendara državne mature u školskoj godini 2015/2016, koji je sastavio NCVVO, državna matura provodit će se od 6. do 27. lipnja 2016. godine.

Prema prijedlogu kalendara državne mature u školskoj godini 2015/2016, koji je sastavio NCVVO, državna matura provodit će se od 6. do 27. lipnja 2016. godine.

Objavom prijedloga kalendara državne mature u školskoj godini 2015/2016 kreće razdoblje stresa i kaosa za maturante. Očekuju ih brojne obaveze koje moraju ispuniti do ispita državne mature. To uključuje potvrđivanje osobnih podataka i ocjena te teške odluke, kao što su prijave obaveznih i izbornih predmeta.

Uz to, istovremeno moraju učiti kako bi ostvarili što bolji prosjek na kraju četvrtog razreda, koji im je važan kod upisa, i odlaziti na pripreme za ispite kako bi uspješno položili državnu maturu i upisali željeni fakultet. 

Prema prijedlogu kalendara državne mature u školskoj godini 2015/2016, koji je sastavio NCVVO, državna matura provodit će se od 6. do 27. lipnja 2016. godine. Prvi ispit na trenutnom rasporedu državne mature bit će iz biologije, a zadnji iz glazbene umjetnosti. Konačna objava rezultata predviđena je za 18. srpanj, a podjela svjedodžbi 27. srpnja 2016. godine

Pokazatelj neznanja

Državna matura provodi se petu godinu zaredom s ciljem podizanja kvalitete cijelog obrazovnog sustava. Također se smatra antikorupcijskim modelom koji svima omogućuje jednaka prava za upis na željeni fakultet. Iz razloga što više nitko ne može utjecati na upis učenika na fakultet jer su njihov uspjeh, ocjene tijekom srednjoškolskog obrazovanja i rezultati postignuti polažući državnu maturu jedini kriteriji prilikom upisa.

Iako se sve na prvi pogled čini savršeno, u samoj provedbi državne mature postoje rupe koje dodatno maturantima otežavaju upis na željeni fakultet. Prilikom uvođenja državne mature trebali su se ukinuti prijemni ispiti jer matura sama kao takva omogućuje lakši upis, realan pregled znanja i jednaka prava za sve.

Unatoč tome, 26 fakulteta, među kojima su Medicinski, Filozofski i Pravni, odlučilo je zadržati neku vrstu prijemnih ispita, tzv. test intelektualnih sposobnosti. Smatra se da je razlog to što fakulteti žele imati kontrolu nad upisima i dodatan izvor prihoda.

To je dodatno zakompliciralo upise jer učenici moraju polagati i maturu i prijemni ispit te njihov upis najviše ovisi o rezultatima položenog prijemnog ispita. Ako ne osvoje dovoljno bodova, ne mogu upisati željeni fakultet.

Pravo je pitanje – je li državna matura stvarni pokazatelj znanja i lakši put do upisa na fakultet?

Iako je cilj uvođenja državne mature bio podizanje kvalitete obrazovnog sustava, realnost je potpuno drugačija. Državna matura odličan je pokazatelj neznanja. Rezultati su loši i neočekivani. I dok se naobrazba u školama provodi na način da učenici sve samo kopiraju, a ništa ne usvajaju, to će biti daljnji problem koji će mnogima otežati studiranje.

Dovela je učenike do toga da očajnički moraju spojiti komadiće krhkog znanja u suvislu cjelinu u kratkom roku. Također, zbog provođenja prijemnih ispita ne predstavlja lakši upis na željeni fakultet.

FOTO: FLICKR