LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kad piješ, ne vozi!

Obilježena Europska noć bez nesreća

Sinoć je u Hrvatskoj drugi put obilježena akcija Europska noć bez nesreća.

Sinoć je u Hrvatskoj drugi put obilježena akcija Europska noć bez nesreća.

Sinoć je u pet hrvatskih gradova obilježena akcija Europska noć bez nesreća. U Zagrebu, u klubovima Mansion i San Antonio; u Splitu, u klubu O'Hara i caffe-baru Versi; u Osijeku, u pubovima Old Bridge i St. Patrick's; u Varaždinu, u The Old City Pub-u i caffe-baru Sermage te u Rijeci.

Pokrenuta 1995. godine u Belgiji, Europska noć bez nesreća brzo je postala popularna i u ostatku Europe pa je tako prošle godine prvi put obilježena i u Zagrebu, u caffe-baru Rondo. Cilj akcije je upoznati mlade s opasnostima vožnje u alkoholiziranom stanju na njima privlačan način, ali bez uporabe represivnih tonova. Europska noć bez nesreća u Hrvatskoj održava se u sklopu kampanje „Razmisli – kad piješ ne vozi“ Zagrebačke pivovare, koja je ove godine donirala alkotestove u vrijednosti od 85 tisuća kuna. Hrvatski partneri akcije, koju organizira međunarodna asocijacija Responsible Young Drivers, su udruga Sigurnost u prometu te Institut za primijenjenu ekologiju OIKON.

Koncept Noći bez nesreća vrlo je jednostavan – na ulazu u klub volonteri nude grupama posjetitelja da izaberu jednu osobu koja cijelu noć neće konzumirati alkohol te će po povratku kući biti vozač. Ukoliko pri izlasku iz kluba takozvani designated driver prođe alkotest, dobiva mali poklon. U prosjeku 82,5% odabranih vozača doista nije konzumiralo alkohol u proteklih 9 godina akcije obilježene u velikom broju europskih zemalja.

Inače, kampanja „Razmisli“ prva je hrvatska kampanja o odgovornom konzumiranju alkohola, a postoji već pet godina, u sklopu projekta društveno odgovornog poslovanja Zagrebačke pivovare.

 

FOTO: CITYZINE.BE/FLICKR