LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Informiranje putem WhatsAppa

O tome trebaju li slati djecu u školu odsad roditelje savjetuje digitalni asistent Andrija

Asistent Andrija dobio je još jednu funkciju u borbi protiv koronavirusa. Sada osim nekih već poznatih informacija i opcija priskače u pomoć školarcima i njihovim roditeljima!

Asistent Andrija dobio je još jednu funkciju u borbi protiv koronavirusa. Sada osim nekih već poznatih informacija i opcija priskače u pomoć školarcima i njihovim roditeljima!

Andrija, digitalni asistent Ministarstva zdravstva koji služi informiranju građana preko WhatsAppa, nije novost, ali novost je njegova nova funkcija pomoću koje savjetuje roditelje o tome trebaju li poslati svoju djecu u školu.
Vezano: Za pitanja o koronavirusu na raspolaganju Andrija – digitalni asistent na WhatsAppu
Komunikaciju s digitalnim asistentom Andrijom moguće je uspostaviti na aplikaciji WhatsApp slanjem ključne riječi Pozdrav na broj +385 99 775 3049, koji je potrebno najprije spremiti u imenik. Nakon što ste se javili Andriji odgovarajućim pozdravom, on će vam ponuditi 7 opcija: A – Provjeriti može li dijete u školu, B – Procijeniti svoje stanje, C – Saznati o prelasku granice RH, D – Informirati se o koronavirusu, E – Saznati kako radi (Andrija), F – Preporučiti ga prijateljima i G – Ocijeniti njegov rad.

Odaberete li opciju A, Andrija će vas prvo pitati je li djetetu potvrđena zaraza koronavirusom ili je li pod mjerom samoizolacije, a zatim će, u slučaju da ste odgovorili niječno, pitati je li nekome od ukućana utvrđeno ili propisano ranije spomenuto. Pitat će i je li dijete bilo u bliskom kontaktu s nekim zaraženim, boluje li ono ili netko od ukućana od neke kronične bolesti itd. 

FOTO: Studentski.hr

Ako, primjerice, roditelj odgovori da djetetu nije utvrđena zaraza ili propisana izolacija, da je nekome u kućanstvu propisana samoizolacija, ali da nema koronavirus, da je dijete bilo u kontaktu s osobom u samoizolaciji koja nije iz istog kućanstva, ali da ne osjeća nikakve simptome te da dijete ne boluje od ikakvih bolesti, ali da boluje netko od ukućana, Andrija će roditelja savjetovati da dijete ipak ostavi kod kuće dok ne nazove školskog liječnika i pita ga za procjenu i savjet.

Digitalni asistent Ministarstva zdravstva Andrija ime je dobio po dr. Andriji Štamparu, koji je postavio temeljne principe javnog zdravstva primijenjene diljem svijeta. Podsjećamo, nova je školska godina započela jučer, 7. rujna, ali ne u baš svim školama u Hrvatskoj, a na ovaj bi se način roditeljima trebalo bar malo olakšati s procjenom oko slanja djeteta u školu.
FOTO: UNSPLASH