LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Matura 2022./2023.

Novosti na maturi: mijenjaju se formalni nazivi, zabranjuju se pametni satovi...

Iako je izmjena podosta, tek nekoliko njih zapravo ima direktan utjecaj na buduće maturante.

Iako je izmjena podosta, tek nekoliko njih zapravo ima direktan utjecaj na buduće maturante.

Ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanja, Vinko Filipović, jučer je u prisustvu ministra znanosti i obrazovanja, Radovana Fuchsa, predstavio novi Pravilnik o polaganju državne mature. Nakon što prođe proces e-savjetovanja, očekuje se da će izmjene u Pravilniku vrijediti već iduće godine kada će brojni maturanti pristupiti ispitu državne mature. 
 

Značajne izmjene


Iako je izmjena podosta, tek nekoliko njih zapravo ima direktan utjecaj na buduće maturante. Protekle je godine veliku pompu podigao slučaj jedne zagrebačke maturantice kojoj je ispit poništen, nakon što se na isti potpisala punim imenom i prezimenom. 

U novom Pravilniku bit će obrisana odredba zbog koje se do sada poništavao ispit, a to je ona kada učenik na maturu otkrije svoj identitet imenom i prezimenom ili na neki drugi način. Zabrana ne nestaje, odnosno u uputama će i dalje biti naznačeno da se učenici ne smiju potpisivati na ispite. Međutim, odredba sankcije bit će obrisana. Tijekom ocjenjivačkog postupka, nastavnici će dobiti vrlo jasno upute kao i do sada. Onaj ocjenjivač koji dobije potpisan ispit punim imenom i prezimenom, ili je u ispitu na neki drugi način otkriven identitet, taj ispit ocjenjivač vraća. Potom će službe zadužene za kontroliranje nalijepiti naljepnicu na ime i prezime i ispit se daje drugom ocjenjivaču - objasnio je Filipović tijekom konferencije za medije.

Budući da je tehnologija podosta naradovala, prema novom Pravilniku maturanti za vrijeme pisanja ispita na ruci neće smjeti imati pametni sat, a zabranjeni su i svi slični audio i video uređaji. Također, od sada će biti jasnije precizirano ono što spada pod vulgarne znakove, prijetnje i simbole koji na bilo koji način imaju diskriminirajući sadržaj na rasnoj, vjerskoj, etničkoj i spolnoj osnovi.
 

Formalne izmjene


Kako je najavio ravnatelj NCVVO-a, A i B razina od iduće godine odlaze u povijest.

U buduće će u Pravilniku stajati nazivi - osnovna i više razina, a brišu se one podvarijante A i B razina - rekao je Filipović te je predstavio i izmjene u nazivima samih rokova.

U Pravilniku će od sada dosadašnji ljetni rok biti nazvan prvi rok, dok će jesenski rok biti drugi rok. U načelu ovo nije previše bitno, ali želimo sve svrstati u normativ nekakve logike - objasnio je Filipović.

FOTO: PIXABAY