LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ministarstvo demografije i useljeništva

Novo ministarstvo potiče povratak iseljenih Hrvata pomoću 500 stipendija za učenje hrvatskog jezika

Cilj programa stipendiranja je omogućiti učenje hrvatskog jezika, upoznavanje hrvatske kulture, očuvanje nacionalnog identiteta, promicanje zajedništva i suradnje te poticanje povratka iseljenih Hrvata i njihovih potomaka.

Cilj programa stipendiranja je omogućiti učenje hrvatskog jezika, upoznavanje hrvatske kulture, očuvanje nacionalnog identiteta, promicanje zajedništva i suradnje te poticanje povratka iseljenih Hrvata i njihovih potomaka.

Republika Hrvatska nastavlja jačati veze s hrvatskim iseljeništvom te razvijati poticajne mjere za njihov povratak i useljavanje. Kao dio tih napora, Ministarstvo demografije i useljeništva preuzima aktivnosti stipendiranja učenja hrvatskog jezika od Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, stoji u javnom pozivu.

Ministarstvo demografije i useljeništva je 11. lipnja 2024. godine objavilo Javni poziv za dodjelu 500 stipendija za učenje hrvatskoga jezika u akademskoj godini 2024./2025. Cilj programa stipendiranja je omogućiti učenje hrvatskog jezika, upoznavanje hrvatske kulture, očuvanje nacionalnog identiteta, promicanje zajedništva i suradnje te poticanje povratka iseljenih Hrvata i njihovih potomaka. Također, program teži njihovoj uspješnoj integraciji u društveni i gospodarski život u Hrvatskoj.

 

Posebne kvote za upis Hrvata izvan RH na Fakultet hrvatskih studija


Tko se može prijaviti

 
  • Pripadnici hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske i njihovi potomci
  • Supružnici pripadnika hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske
  • Prijatelji hrvatskog naroda i Republike Hrvatske koji njeguju hrvatski identitet i promiču hrvatsko kulturno zajedništvo.

Kandidati moraju imati najmanje 18 godina, završenu srednju školu te prebivalište izvan Republike Hrvatske ili prebivalište/boravište u Hrvatskoj ne dulje od tri godine do dana objave javnog poziva.

 

Podnošenje prijava


Stipendije Zaklade UniSport Srce za dvoje najuspješnijih studenata sportaša


Prijave se podnose isključivo elektronički, preko e-prijavnog obrasca koji je dostupan online. Rok za prijavu je 11. srpnja 2024. godine.

 

Izvoditelji tečaja


Tečajeve hrvatskoga jezika provode filozofski fakulteti u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Puli, te Sveučilište u Zadru. Stipendija pokriva redovito pohađanje nastave u mjestu održavanja tečaja u Hrvatskoj.

Studenti će morati vratiti stipendije, iako je fakultet pogriješio? Javilo se i ministarstvo



Sve dodatne informacije i upute dostupne su u javnom pozivu. Za dodatne informacije, kandidati se mogu obratiti e-mailom na stipendije@mdu.hr, do isteka roka za prijavu.
IZVOR: SREDIŠNJI DRŽAVNI URED ZA HRVATE IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE
FOTO: CANVA PRO/GETTY IMAGES, ILUSTRACIJA