LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Program za učenike i nastavnike

Novih 40-ak filmova uskoro će biti dostupno na platformi Digitalna filmska naSTAVa

U novom naSTAVnom ciklusu, najavljuju iz Hrvatskog filmskog saveza, platforma donosi pregršt novih filmova nagrađivanih na njegovim prošlogodišnjim revijskim programima.

U novom naSTAVnom ciklusu, najavljuju iz Hrvatskog filmskog saveza, platforma donosi pregršt novih filmova nagrađivanih na njegovim prošlogodišnjim revijskim programima.

Digitalna filmska naSTAVa, interaktivni program namijenjen osnovnoškolskim i srednjoškolskim učenicima diljem Republike Hrvatske i šire, uskoro će biti bogatiji za 40-ak novih filmova, javljaju iz Hrvatskog filmskog saveza. Riječ je o programu koji se može koristiti u školskoj učionici, ali i u online-nastavi, što se pokazalo osobito korisnim u pandemijskom razdoblju. Moguće mu je pristupiti potpuno besplatno.

– Zbog velikog interesa program je preveden na engleski te dostupan za korištenje učenicima i nastavnicima izvan hrvatskog govornog područja. – ističu iz HFS-a.

Velika posjećenost platforme

Predstavnici HFS-a tvrde da je na platformi dosad zabilježeno 20 189 posjeta te 4838 korisnika u svim županijama u Hrvatskoj te da je više od 800 učenika sa svojim nastavnicima imalo priliku u deset termina u trajanju od jednog školskog sata pogledati niz kratkometražnih filmova te ih analizirati i interpretirati zahvaljujući unaprijed pripremljenim metodičkim materijalima, kvizovima i uvodnim videoobraćanjima voditelja Digitalne filmske naSTAVe. 

– Zahvaljujući otvorenosti i interaktivnosti platforme, učenici imaju priliku ponovno pogledati filmove te samostalno odgovoriti na pripremljena pitanja uz pomniju analizu sadržaja. Navedeno podrazumijeva stjecanje temeljnih filmoloških znanja, oblikovanje filmske pismenosti i razumijevanje audiovizualnog jezika.  Kako bi Digitalna filmska naSTAVa bila još interaktivnija novitet je u ovom ciklusu mogućnost komentiranja filmova, gdje učenici mogu podijeliti svoje dojmove ili postavljati pitanja. – dodaju.

Podsjećaju da se program provodi s partnerima, školama i njihovim nastavnicima diljem Republike Hrvatske koji su iskazali interes za suradnjom. Riječ je o osnovnim i srednjim školama iz deset županija (Grad Zagreb, Istarska, Karlovačka, Koprivničko-križevačka, Međimurska, Primorsko-goranska, Splitsko-dalmatinska, Varaždinska, Vukovarsko-srijemska i Zagrebačka). Očekuju i povećanje broja županija s obzirom na dosadašnji interes nastavnika.

Osim za učenike, platforma nudi metodičku teoriju za stručno usavršavanje učitelja.

– Digitalna filmska naSTAVa funkcionira i kao oblik dodatnoga stručnog usavršavanja učitelja, nastavnika i profesora. Naime, zahvaljujući programu i načinu njegove provedbe, nastavnici upoznaju osnove metodike nastave filma, dobivaju uvid u iskušanu praksu filmske edukacije učenika, kao i uvid u recentno filmsko stvaralaštvo djece i mladih. Osim navedenog, nastavnici stručnim usavršavanjima iz područja audiovizualne edukacije postaju konkurentniji na tržištu rada te im se otvaraju nove mogućnosti za rad s djecom i mladima. – ističu iz HFS-a. 

U novom naSTAVnom ciklusu, najavljuju, platforma donosi pregršt novih filmova nagrađivanih na prošlogodišnjim revijskim programima Hrvatskog filmskog saveza: 58. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, 25. Filmska revija mladeži i 13. Four River Film Festival.

– Trend povećanja broja filmskih djela kod djece i mladih te sve veći broj filmskih i videodružina u školama pokazatelj je, ali i rezultat konstante edukacije mladih ljudi i njihovih profesora u području filmske i medijske pismenosti. Tako i u novom ciklusu Digitalne filmske naSTAVe možemo očekivati još veći porast korisnika te jačanje svijesti o važnosti ovakve edukacije u obrazovanju djece i mladih ljudi. – poručuju.

FOTO: HFS