LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zakon o sigurnosti prometa na cestama

Novi prijedlog zakona: obiteljski liječnici oduzimat će vozačke dozvole?

Velik broj hrvatskih građana mogao bi ostati bez vozačke dozvole, a u tešku situaciju dovelo bi se i oko 2500 obiteljskih liječnika, upozorila je Koordinacija hrvatske obiteljske medicine.

Velik broj hrvatskih građana mogao bi ostati bez vozačke dozvole, a u tešku situaciju dovelo bi se i oko 2500 obiteljskih liječnika, upozorila je Koordinacija hrvatske obiteljske medicine.

U Saboru je danas na dnevnom redu rasprava o prijedlogu izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama, za koji su liječničke strukovne udruge ocijenile da bi mogao nanijeti štetu liječnicima i vozačima, prenosi N1

Tim zakonskim izmjenama, naime, o zdravstvenim sposobnostima vozača odlučivali bi obiteljski liječnici koji imaju uvid u zdravstveno stanje i potrošnju lijekova svojih pacijenata te bi bili dužni prijaviti policiji ako su ugrožene vozačke sposobnosti.

Velik broj hrvatskih građana mogao bi ostati bez vozačke dozvole, a u tešku situaciju dovelo bi se i oko 2500 obiteljskih liječnika, upozorila je Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) te pozvala saborske zastupnike da reagiraju.

Osim liječničke udruge, i ona koja brine o pravima pacijenata je protiv ovog prijedloga.

Predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata, Jasna Karačić navela je danas za N1 nekoliko argumenata protiv prijedloga da liječnici obiteljske medicine odlučuju treba li se njihovim pacijentima oduzeti vozačka dozvola ili ne.

– Brojne su opasnosti novog prijedloga Zakona o sigurnosti prometa na cestama, gdje bi liječnik trebao prijaviti svog pacijenta o promijenjenom stanju i lijekovima koje uzima. Ono što nije prihvatljivo jest da se dijele informacije trećim osobama bez dozvole i privole pacijenta za to – rekla je Karačić.

Istaknula je i problem narušavanja odnosa i povjerljivost između liječnika i pacijenta, koja na ovaj način više ne bi bila kao prije.

Osim toga, dovodi se u opasnost pacijente koji će odlaziti privatnicima i neće biti registrirani u sustavu te će na taj način moći voziti.

– Nije liječnik obiteljske medicine odgovoran za ponašanje pacijenata, nego mu treba ukazati na moguće opasnosti, ali prijavljivanje MUP-u ostavlja posljedice na proces liječenja i dovodi u problem odlazak pacijenata tamo gdje nitko neće znati što se s njim događa – zaključila je. 

Pokrenuta je i peticija koja se protivi ovakvom prijedlogu Zakona.

FOTO: PIXABAY