LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
NEZAPOSLENOST MLADIH

Nezaposlenost mladih velika je: Europska unija ima plan

Novi saziv Europskog parlamenta stavlja u prvi plan borbu protiv alarmantne nezaposlenosti mladih, s posebnim fokusom na one koji su izvan sustava obrazovanja i rada. Europska unija pripremila je nekoliko strateških rješenja za ovaj problem.

Novi saziv Europskog parlamenta stavlja u prvi plan borbu protiv alarmantne nezaposlenosti mladih, s posebnim fokusom na one koji su izvan sustava obrazovanja i rada. Europska unija pripremila je nekoliko strateških rješenja za ovaj problem.

Novi saziv Europskog parlamenta sa sobom donosi novi fokus, teme i prioritete, no nezaposlenost mladih i dalje ostaje jedna od ključnih briga u Europi. Naglasak se stavlja na one mlade osobe koje nisu zaposlene, ne obrazuju se niti osposobljavaju za rad. Prema podacima Eurostata iz 2023. godine, zemlje poput Rumunjske, Italije i Grčke bilježe najviše stope nezaposlenosti mladih, s posebno visokim udjelom mladih žena koje nisu zaposlene, ne obrazuju se niti osposobljavaju za rad.
 

 

Kako riješiti taj problem?


Jedna od ključnih inicijativa je Inicijativa za zapošljavanje mladih (YEI), koja osigurava financijske resurse za mlade ljude u regijama s visokom stopom nezaposlenosti mladih, većom od 25 posto. Cilj te inicijative pružiti je dodatnu podršku onima koji su najviše pogođeni i pomoći im u stjecanju potrebnih vještina za zapošljavanje. Tom inicijativom mladi imaju priliku sudjelovati u različitim programima osposobljavanja, što povećava njihove šanse za zaposlenje.
 

Strateške inicijative za smanjenje nezaposlenosti


Hrvatski sabor: Orešković ministru Šipiću poručila da je simbol uhljebljivanja i loša poruka za mlade u inozemstvu


Garancija za mlade obveza je svih zemalja Europske unije da osiguraju kvalitetnu ponudu za zaposlenje, nastavak obrazovanja, naukovanje ili pripravništvo za sve mlađe od 30 godina. Ta inicijativa ima za cilj smanjiti stopu nezaposlenosti mladih, osiguravajući im prilike za stjecanje radnog iskustva i daljnje obrazovanje. Primjerice, u Hrvatskoj udio nezaposlenih mladih muškaraca iznosi oko 12 posto, dok je udio mladih žena nešto veći, što ukazuje na potrebu za ciljanim intervencijama, kako bi se smanjile razlike.

Europski savez za naukovanje još je jedna inicijativa koja ima za cilj poboljšati kvalitetu, ponudu i ukupnu percepciju naukovanja u Europi. Taj savez okuplja različite dionike iz javnog i privatnog sektora kako bi osigurali bolje prilike za naukovanje. Poboljšanjem kvalitete naukovanja, mladi stječu praktična znanja i iskustva koja su ključna za njihovo zapošljavanje. Te dvije inicijative posebno se ističu u borbi protiv nezaposlenosti u zemljama s visokim stopama nezaposlenosti mladih, kao što su Španjolska i Bugarska.
IZVOR: EUROPSKI PARLAMENT U HRVATSKOJ, EUROSTAT
FOTO: PEXELS