LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sustav javnih bicikala

Nextbike stigao u Makarsku

Nextbike sustav javnih bicikala ove godine udvostručuje svoju mrežu u Hrvatskoj i od danas je na raspolaganju građanima Makarske i njihovim posjetiteljima. Uvođenjem sustava javnih bicikala, Grad Makarska postaje šesti Nextbike grad u Hrvatskoj i pridružuje se uglednom društvu koje čini više od 100 ekološki osviještenih nextbike gradova u svijetu.

Nextbike sustav javnih bicikala ove godine udvostručuje svoju mrežu u Hrvatskoj i od danas je na raspolaganju građanima Makarske i njihovim posjetiteljima. Uvođenjem sustava javnih bicikala, Grad Makarska postaje šesti Nextbike grad u Hrvatskoj i pridružuje se uglednom društvu koje čini više od 100 ekološki osviještenih nextbike gradova u svijetu.

Pokretanjem sustava javnih bicikala, Grad Makarska postaje dio nextbike zajednice te istovremeno svojim građanima omogućuje povoljan, ekološki i ekonomski održiv način javnog prijevoza: u Hrvatskoj sve popularniji nextbike sustav javnih bicikala!

Četrdeset posto sredstava za realizaciju projekta Grad Makarska dobio je putem Javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za neposredno sufinanciranje ostalih mjera energetske učinkovitosti u prometu osiguravši 99.940,00 kuna za projekt  "Uvođenje sustava javnih bicikala u gradu Makarskoj".

Korisnici sustava za samo 79 kuna godišnje članarine mogu koristiti javne bicikle. Osim Makarske, sustav već uspješno funkcionira u Šibeniku, Gospiću, Karlovcu, Slavonskom Brodu i Zagrebu.

Nextbike bicikli u Makarskoj bit će dostupni na dvije lokacije: Šetalište dr. Franje Tuđmana i Obala kralja Tomislava 12. Stanice su u potpunosti samoodržive, napajaju se putem solarnih panela, a njihovo postavljanje je brzo i jednostavno te će se stoga moći naknadno premještati ovisno o potrebama korisnika. Za servis i održavanje bicikala i stanica angažirana je osoba s područja grada Makarske.

– Grad Makarska podržava održivi razvoj i prati europske trendove poput „zelenog“ javnog prijevoza.  Očekujemo da će sustav javnih bicikala doprinijeti poboljšanju kvalitete života u gradu za sve korisnike ove usluge, a istovremeno pozivamo građane da koriste sustav jer on je namijenjen svima nama, ne samo našim gostima. Uz prometni razvoj, Makarska ovim projektom nastoji pridonijeti I produljenju turističke sezone za što je potrebno uvesti niz mjera od kojih su bicikli samo jedna sastavna komponenta. – istaknuo je Gradonačelnik Makarske, gospodin Tonći Bilić.

Podršku projektu sustava javnih bicikala u Makarskoj dao je i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, gospodin Sven Müller koji je prisustvovao na press konferenciji i službenom otvaranju sustava.

Javni bicikli dopuna su javnom gradskom prijevozu i znatno pomažu u smanjenju prometnih gužvi, rješavanju problema parkiranja u užem gradskom središtu, doprinose zaštiti okoliša, obogaćuju turističku ponudu, pozicioniraju grad kao poželjnu cikloturističku destinaciju i općenito utječu na poboljšanje kvalitete života u gradu. Najbitnije je da u ovim kriznim vremenima znatno štede novac građana u gradskom prijevozu i pritom bicikliranje ima izuzetno pozitivan učinak na zdravlje. Primjeri dobre prakse u brojnim europskim gradovima pokazuju da se ovakvi inovativni sustavi odlično uklapaju u vizure grada. Svi bicikli opremljeni su tehnologijom za praćenje bicikala u realnom vremenu, automatskim Shimano mjenjačem s 3 brzine, prednjim i stražnjim svjetlima, košaricom za prijevoz stvari, prednjom ručnom i stražnjom torpedo kočnicom i drugim elementima sigurnosti na cesti. Bicikli su izuzetno robusni i otporni na sve vremenske uvjete.

Kako biste unajmili bicikl, bit će potrebno obaviti jednostavnu i brzu registraciju u sustav putem web stranice s kratkim uputama, a na raspolaganju će biti i pozivni centar svaki radni dan od 06:00 do 22:00 sata te vikendom i blagdanom od 08:00 do 20:00 sati. Plaćanje će biti moguće putem kreditne kartice, Visa Electron debitne kartice, internet bankarstvom ili sms-om. Uplatom aktivirate svoj nextbike korisnički račun na 12 mjeseci što će vas stajati svega 79 kuna! Taj iznos ostaje na vašem korisničkom računu kao „kredit“ za unajmljivanje bicikala pri čemu je prvih 30 minuta besplatno svaki dan, a ukoliko dnevno prelazite tih 30 minuta, svaki sljedeći sat račun se umanjuje za 8 kuna po satu. U Zagrebu, Šibeniku, Gospiću, Karlovcu, Slavonskom Brodu i drugim gradovima u svijetu već se u praksi pokazalo kako takvi i slični tarifni modeli osiguravaju cjenovno najpovoljnije rješenje za sve one koji prepoznaju dobrobit ovakvog načina gradskog prijevoza.

U slučaju kvara osigurana je i redovna servisna služba koja će ujedno brinuti i o optimalnoj raspodjeli bicikala na sve 4 stanice sistemom pravovremene redistribucije bicikala s one stanice na kojoj postoji višak bicikala na druge stanice gdje ih u datom trenutku nedostaje. Ukoliko niste skloni Internetu ili nemate vremena proučavati upute, dodatne informacije možete dobiti ukoliko nazovite nextbike pozivni centar svaki radni dan od 06:00 do 22:00 sati te vikendom i blagdanom od 08:00 do 20:00 sati.

Građani i turisti ne moraju više strahovati zbog krađe bicikala. Prepoznatljiv izgled i registrirani Nextbike bicikli omogućit će korisnicima bezbrižnu vožnju gradom. Sustav javnih bicikala donosi Karlovcu mnogobrojne koristi od javnog interesa, poboljšava imidž grada, omogućuje otvaranje novih radnih mjesta u sklopu projekta kao i u povezanim turističkim djelatnostima.

Korisnici koji se registriraju u Makarskoj moći će koristiti nextbike uslugu u Zagrebu, Gospiću, Šibeniku, Slavonskom Brodu, Karlovcu te u stotinjak nextbike gradova u svijetu. Registrirajte se do 31. ožujka i osvojite još jednu godišnju pretplatu za drugu osobu potpuno besplatno.