LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Treći Maslinarski četvrtak

Nauči više o maslinarstvu i procesu dobivanja dragocjenog ulja

Maslinovo ulje jedino je biljno ulje koje prilikom stavljanja na tržište, osim kemijske analize, radi kategorizacije mora proći i senzornu analizu.

Maslinovo ulje jedino je biljno ulje koje prilikom stavljanja na tržište, osim kemijske analize, radi kategorizacije mora proći i senzornu analizu.

Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru u novoj godini nastavlja s programom Maslinarskog četvrtka koji obrađuje zanimljive teme iz područja maslinarstva. Treći po redu Maslinarski četvrtak održat će se u suradnji s Odjelom za klasičnu filologiju, Odjelom za zdravstvene studije i Sveučilišnom knjižnicom, 26. siječnja 2023. u 18:30 sati u Sveučilišnoj knjižnici na Novom kampusu (Ul. dr. Franje Tuđmana 24i).

Predavanje je namijenjeno svima koji žele doznati više o počecima proizvodnje i korištenja maslinova ulja te naučiti kako se provodi njegovo senzorsko ocjenjivanje. Prvo predavanje naslova Maslinovo ulje u antičkom svijetu održat će doc. dr. sc. Ankica Bralić Petković s Odjela za klasičnu filologiju. U izlaganju će se prikazati mitska tumačenja podrijetla stabla masline te načini na koje su antički narodi, ponajprije Grci i Rimljani, proizvodili i koristili maslinovo ulje, odnosno tekuće zlato, kako ga naziva Homer. Na koncu će se protumačiti kako su stari Rimljani klasificirali pojedine vrste maslinova ulja.

U drugom dijelu Maslinarskog četvrtka održat će s radionica Pravilan način kušanja maslinova ulja koju će voditi obučeni kušači maslinova ulja i članovi udruge Olea Zadar - prof. dr. sc. Marijana Matek Sarić s Odjela za zdravstvene studije, dr. sc. Šime Marcelić te Marko Zorica mag. ing. agr. i Magdalena Baričević mag. ing. agr. s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu i Stjepan Dević mag. ing. agr.

Maslinovo ulje jedino je biljno ulje koje prilikom stavljanja na tržište, osim kemijske analize, radi kategorizacije mora proći i senzornu analizu. O samom postupku pripreme, provedbi i analizi maslinova ulja kako bi ocjena bila objektivna i mjerljiva, kao i o samim tehnikama kušanja bit će riječ na radionici.

Na trećem Maslinarskom četvrtku gostuje ženska klapa Anima maris. Moderatorica večeri je Jelena Rušev Mogilevskij.

FOTO: PIXABAY