LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Žene u računalstvu

Nakon 18 godina uspješne karijere, Vedrana Miholić postaje međunarodna e-predvodnica 21. stoljeća

– Velika je čast plasirati se među tako sjajne žene, no mislim da je ovo prije svega priznanje svima koji već godinama daju sebe kako bi novim generacijama omogućili adekvatno obrazovanje – svim volonterima, svim nastavnicima, svim udruženjima, svim građanima koji su potpisali otvoreno pismo kojim tražimo kvalitetniju nastavu informatike. – kaže Vedrana Miholić

– Velika je čast plasirati se među tako sjajne žene, no mislim da je ovo prije svega priznanje svima koji već godinama daju sebe kako bi novim generacijama omogućili adekvatno obrazovanje – svim volonterima, svim nastavnicima, svim udruženjima, svim građanima koji su potpisali otvoreno pismo kojim tražimo kvalitetniju nastavu informatike. – kaže Vedrana Miholić

Vedrana Miholić, direktorica prodaje tvrtke CROZ d.o.o., nominirana je za nagradu ECWC (European Celebration of Women in Computing) u kategoriji Social Impact koju po prvi put dodjeljuje Europski centar za žene i tehnologiju (ECWT).

Nadahnuti dvjestotom obljetnicom rođenja prve računalne programerke Ade Lovelace, ECWT je u suradnji s partnerima odlučio po prvi put organizirati European Celebration of Women in Computing, događaj koji će slaviti uspješnost žena u računalstvu te će osigurati nove strategije, kvalitetnu zajednicu i alate kako bi mlade Europljanke postale međunarodne e-predvodnice 21. stoljeća. Održat će se od 25. do 26. travnja u Bruxellesu, dodijelit će se nagrade u tri kategorije. Glasati je moguće od 26. ožujka putem mrežne stranice.

  Iznimno me raduje kreiranje promo materijala koji će nas predstavljati na ovom natjecanju. Naime video potpuno samostalno snima mladi 18 godišnji Petar Puljiz koji je primjer kako digitalne vještine, kreativnost i mladost čuda čine. Glazbu za video "posudila" nam je sjajna mlada hrvatska kompozitorica suvremene glazbe Sara Glojnarić. Hrvatska se zaista ima čime ponositi. – ističe natjecateljica

Ciljevi su događanja i natjecanja, koja podupiru uprave Europske Komisije, DG CONNECT, DG Growth, DG Employment, Social Affairs and Inclusion, promocija važnosti razvijanja inovativnih vještina u ranijoj dobi, poticanje kreativnosti na području novih tehnologija te poticaj mlađim generacijama da grade svoju karijeru u digitalnoj ekonomiji

Vedrana Miholić iza sebe ima više od 18 uspješnih godina rada u različitim područjima, od programiranja i konzaltinga do menadžmenta. Posljednjih pet godina uspješno vodi prodaju u tvrtki CROZ d.o.o. čije se poslovanje odvija diljem Europe te svijeta. Uz to što je direktorica prodaje, Vedrana je suvlasnica tvrtke te jedina žena u C-razini menadžmenta. Tijekom svoje duge karijere bila je vrlo aktivna i izvan područja IT-a te je tako sudjelovala u osnivanju te predsjedala udrugom RODA. Ujedno je inicirala seriju nogometnih turnira za žene iz IT-a u Hrvatskoj u kojima je sudjelovalo preko 15 različitih računalnih i tehnoloških tvrtki.

Javnosti je možda najpoznatija zahvaljujući svojim aktivnostima usmjerenim na računalnu edukaciju djece. Osnivačica je i predsjednica udruge Programerko koja organizira radionice programiranja za najmlađe. Kao ambasadorica eSkills for Jobs okupljala je različite organizacije, tvrtke i osobe s ciljem poticanja promjena školskog sustava u Hrvatskoj kako bi uvažavao važnost rane edukacije iz područja znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike. Spomenute aktivnosti dovele su je do položaja savjetnice za novi nastavni program iz informatike.

Nedavno je u suradnji s kolegama iz udruge Programerko uspjela u Hrvatsku privući Code Club, britansku mrežu besplatnih klubova programiranja za djecu, a sudjeluje i u pripremi širenja ove mreže na cijelu Hrvatsku. U slobodno se vrijeme posvećuje obitelji i prijateljima te bavi različitim aktivnostima, a posebno se ponosi usponom na Kilimandžaro te istrčanim maratonom u Berlinu.

– Velika je čast plasirati se među tako sjajne žene, no mislim da je ovo prije svega priznanje svima koji već godinama daju sebe kako bi novim generacijama omogućili adekvatno obrazovanje – svim volonterima, svim nastavnicima, svim udruženjima, svim građanima koji su potpisali otvoreno pismo kojim tražimo kvalitetniju nastavu informatike. Dio mene osjeća da nagradu još nismo zaslužili jer borba još traje. No nadam se kako će nam i sama nominacija pomoći da dodatno senzibiliziramo javnost, ali i sve one koji mogu pomoći da novi kurikulum informatike što prije zaživi. – izjavila je Vedrana Miholić.

FOTO: MEDIA VAL