LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Za buduće pravnike

Najvažnije informacije o pravosudnom ispitu

Za sve one koji sanjaju o odvjetničkoj karijeri, donosimo najvažnije informacije o koraku do ostvarenja tog sna. Pravosudni ispit.

Za sve one koji sanjaju o odvjetničkoj karijeri, donosimo najvažnije informacije o koraku do ostvarenja tog sna. Pravosudni ispit.

Studenti ste prava, u budućnosti se zamišljate u nekom od odvjetničkih ureda i u potpunosti ste sigurni u svoje snove, znate da vas na tome putu čeka i pravosudni ispit, no niste dovoljno dobro upoznati sa svim njegovim pojedinostima. Slijede neke informacije koje će vam stvoriti malo jasniju viziju onoga što vas čeka jednoga dana.

Pravosudni ispit polaže se u Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske pred Ispitnim povjerenstvom za polaganje pravosudnog ispita koje je imenovano rješenjem ministra pravosuđa na temelju odredbe članka 20. Zakona o vježbenicima u pravosudnim tijelima i pravosudnom ispitu. Imenovani  je predsjednik Đuro Sessa – predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske, a njegovim zamjenikom imenovan je Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Dinko Cvitan. Članove i zamjenike članova čine: suci Vrhovnog suda, Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske, Visokog upravnog suda Republike Hrvatske, zamjenici Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske, odvjetnici, javni bilježnici…

Kako izgleda polaganje pravosudnog ispita ?

Ispit se, kao i većina njih na fakultetu, sastoji od pisanog i usmenog dijela. Pisani dio sastoji se od tri radnje pri čemu su dvije izrada cjelovitih prvostupanjskih presuda iz područja građanskog i kaznenog prava koje su utemeljene na konkretnom spisu predmeta. Posljednja, treća radnja, izrađuje se odabirom iz područja radnog, trgovačkog ili upravnog prava te ne mora nužno biti utemeljena na konkretnom spisu predmeta. Za izradu pojedine pisane radnje imat ćete najviše osam sati. Kako bi se steklo pravo pristupa usmenom dijelu ispita iz prve dvije radnje, dakle iz građanske i kaznene, potrebno je ostvariti najmanje šest bodova. Vaše znanje na usmenom dijelu ispita provjeravat će se iz pet grupa predmeta, a to su: građansko i trgovačko pravo, građansko postupovno i obiteljsko pravo, kazneno i kazneno postupovno pravo, radno i upravno pravo, ustavno uređenje, osnove sustava Europske unije i organizacije pravosuđa. Ukoliko ispit ne uspijete položiti, ponavljanju možete pristupiti nakon isteka roka od četiri mjeseca od dana polaganja te pravosudnom ispitu pristupate u cijelosti.

Kada govorimo o izvorima potrebnim za polaganje pravosudnog ispita, potrebno je koristiti najnovije izmjene i dopune iz popisa propisa koji je naveden na službenoj stranici Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske. Propise te njihove izmjene i dopune možete pronaći na Internet stranici Narodnih novina.

FOTO : Flickr
 
Ukoliko želite osjetiti ugođaj polaganja pravosudnog ispita prije nego što sami krenete polagati vlastiti, možete se prijaviti za slušanje usmenog dijela ispita. Sve informacije vezane uz prijavu slušanja ispita kao i za uvjete koje morate steći kako biste mogli pristupiti polaganju ispita, saznajte na službenim stranicama Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske.
FOTO: FLICKR