LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Problematika zapošljavanja

Najupečatljiviji uvjet u oglasima za posao – godina radnog iskustva, a kako do njega?!

Formalne institucije obrazovanja pružaju nam teorijsko znanje, no kako ga primijeniti ne uči nas velik broj kolegija na fakultetima. Praksa i iskustvo, sudeći prema oglasima objavljenima na stranici HZZ-a, nužni su za zapošljavanje. Kako onda do posla netom nakon diplome?

Formalne institucije obrazovanja pružaju nam teorijsko znanje, no kako ga primijeniti ne uči nas velik broj kolegija na fakultetima. Praksa i iskustvo, sudeći prema oglasima objavljenima na stranici HZZ-a, nužni su za zapošljavanje. Kako onda do posla netom nakon diplome?

U Republici Hrvatskoj trenutni je broj registriranih nezaposlenih osoba 129 tisuća i 738 stotina. Tijekom studija ne razmišljamo mnogo o ovoj brojci. Ona je samo niz znakova koji ni ne pročitamo, nego samo preletimo pogledom preko njega. Jednako bismo reagirali da je pisalo 957 985 ili 547 961 ili bilo koja druga brojka. 

No, dođemo do trenutka kada strahujemo za svoju profesionalnu budućnost. Kako se istaknuti među ovim velikim brojem nezaposlenih osoba? 

Na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje trenutno je 19 tisuća i 216 stotina slobodnih radnih mjesta. Brojka koja je uvelike manja od broja nezaposlenih osoba. Odlučili smo provjeriti zanimanja koja su trenutno u ponudi osobama sa završenim visokim obrazovanjem.

Ponude na koje smo naišli uključuju voditelja/icu marketinga, voditelja/icu projekta, novinara/ku, administratora/icu, savjetnika/icu za EU fondove, konzultanta/icu u poreznom savjetovanju, marketinškog specijalista/icu i slično. Svaki od navedenih oglasa sadrži stavku kako je potrebno imati minimalno godinu dana radnog iskustva.

Tijekom klikanja oglasa, samo 1/3 istih nije zahtijevala od kandidata prethodno radno iskustvo. Zamislite trenutak u kojem se nakon završenog fakulteta zaputite u potragu za poslom i ne možete se prijaviti na 2/3 postavljenih oglasa. Recimo da za vaše polje u vašoj županiji trenutno postoji 30 aktivnih oglasa. Ukoliko nemate iskustva, prijaviti se možete samo na 10 od 30 aktivnih oglasa među kojima nije i vaš posao iz snova. Odmah u početku umanjili ste svoju šansu za zaposlenjem. 

Izvor: Facebook 9gag

Situaciju koja je prikazana na slici možete izbjeći ako prilikom završetka fakulteta imate i radno iskustvo od najmanje godine dana. Sukladno tome, možete se prijaviti na svih 30 aktivnih oglasa. Time ste upravo povećali svoju šansu za pronalaskom idealnog posla.

Najveći studentski portal u Hrvatskoj iz tog vam razloga nudi mogućnost stjecanja iskustva. Volontiranjem na portalu dolazite do ranije spomenute i prijeko potrebne prakse. Definicija volontiranja jest dobrovoljni rad za koji se ne dobiva financijska naknada. No, ono što vam upravo ovo volontiranje pruža bitnije je i od financijske naknade – znanje i iskustvo s kojim ćete postati konkurentni na tržištu rada.

Pridružite se timu mladih i perspektivnih ljudi u Hrvatskoj i uzmite svoju budućnosti u svoje ruke. Prijaviti se možete na poveznici do 21. listopada.

FOTO: PIXABAY